:

:

TV Most

Foto: Profimedia

clock

Novembar 07, 2019   21:05

0

271

U Martijevom izveštaju Veselji se dovodi u vezu sa logorima u Albaniji

Predsednik Skupštine Kosova i lider DPK Kadri Veselji našao se među bivšim članovima Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), koji su pozvani od strane Specijalnog suda u Hagu, i kako javlja KTV, njegovo ime se pominje u više navrata u izveštaju Dika Martija.

Veseljijevo ime pominje se u izveštaju Dika Martija u tački 114. u kojoj se kaže da su bivši komandanti OVK koji su upravljali navodnim logorima na severu Albanije bili povezani sa grupom "Drenica" pod vođstvom Hašima Tačija i u koordinaciji, između ostalh i sa sadašnjim liderom Demokratske partije Kosova.

Prvi put se u izveštaju, u nalazima iz terenske istrage, Veselji pominje kao deo Dreničke grupe, koju navodno vodi Hašim Tači, a koji je takođe uključivao Džavita Haljitija, Azema Sulju i Fatmira Ljimaja, izveštava KTV.

U izveštaju se navodi da su pomenuti neprekidno istraživani kao osumnjičeni za ratne zločine, organizovani kriminal u velikim slučajevima od strane tužilaca UNMIK-a, Haškog tribunala i Euleksa. Međutim, do danas, svi su izbegavali efikasnu pravdu.

KTV prenosi da postoje izvori koji pouzdano uključuju Haljitija, Veseljija, Sulju i Ljimaja, zajedno sa Tačijem i drugima iz njegovog neposrednog kruga, da su nalogodavci, a u nekim slučajevima vršili i lični nadzor nad – ubistvima, zatvaranjem, premlaćivanjem i saslušanjima u nekim delovima Kosova.

Takođe, Veselji se dovodi i u vezu sa Šaipom Mujom i Džavitom Haljitijem, kao grupom odgovornom za pronalaženje kreativnih načina za korišćenje milionskih dolara u ratnim donacijama, pokretanje veza sa stranim privatnim vojskama i privatnim kompanijama za obezbeđenje.

Veselji se dovodi i u vezu sa saslušanjem osumnjičenih koji su sarađivali sa srpskim vlastima.

Pored Kadrija Veselija, koji se pominje u Martijevom izveštaju, potvrđen je i poziv za Azema Sulju, ali ne i za Tačija, Halijtija i Muju.

Izvor: Kosovo online/Koha Ditore

KiMVeseljiSpecijalni sud za OVKizveštaj Dika Martija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva