:

:

TV Most

clock

Mart 24, 2020   20:33

0

139

U "Mišoviću" beba stara sedam meseci zaražena Kovidom-19

Najmlađi pacijent zaražen koronavirusom, koji se leči u KBC 'Dragiša Mišović' je beba stara sedam meseci, izjavio je večeras direktor te bolnice prof. dr Vladimir Đukić i naglasio da je potpuna izolacija jedina prava preventivna mera zaštite od širenja koronavirusa.

 

Đukić je rekao da je u KBC 'Dragiša Mišović', koja je pretvorena u korona bolnicu, 120 pacijenata zaraženih virusom Kovid 19, od kojih je jedan na respiratoru, a nekoliko na kiseoniku.

"Ima dosta mladih ljudi, ali postoje svi preduslovi da se oni više nego kvalitetno zbrinu", rekao je Đukić u Nacionalnom dnevniku TV Pink.

Na pitanje o tome da su starije osobe i hronični bolesnici najugroženiji koronavirusom, Đukić je kazao da statistika u Kini, koju su kineski stručnjaci izneli srpskim kolegama, to nesumnjivo potvrđuje, ali i naveo da su stručnjaci iz Kine iznenađeni brzim kliničkim tokom, naglom progresijom bolesti i drastičnim patofiziološkim promenama na plućima kod obolelih.

"Mi imamo bebu od 28 nedelja (sedam meseci), roditelje, otac i sin, sin i majka, porodice cele, svi su ugroženi, jedina preventive je potpuna izolacija", istakao je Đukić.

Upitan o merama zaštite zdravstvenih radnika, on je kazao da je trenutno 25 zdravstvenih radnika te bolnice u samoizolaciji, ali da će osam lekara iz KBC 'Zemun' biti prebačeni u Mišović.

"Jedan od naših kolega, koji je u prethodnom periodu dobio tešku upalu pluća i bio na infektivnoj klinici, dva puta je testiran na koronu i negativan je. Ali, naši epidemiolozi su po pojavi njegovih simptoma, stavili 25 zaposlenih u samoizolaciju", rekao je Đukić i dodao da su u izolaciji i lekari koji su bili na kongresima u inostranstvu.

"Imamo sinhronizovan zdravstveni sistem, tako da će sutra osam lekara iz KBC Zemun preći kod nas dok našim lekarima istekne period izolacije", kazao je Đukić.

Naglasio je da se zbog toga ne dovodi u pitanje zbrinjavanje pacijenata u 'Mišoviću', ali da je važno da se virus ne širi među medicinskim osobljem.

Izvor: RTV, T a n j u g

koronavirusbebabolnica Dragiša Mišović
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva