:

:

TV Most

clock

Novembar 09, 2020   13:26

0

30

U Moskvi onlajn program za srpske startap kompanije

U moskovskom Inovacionom centru Skolkovo danas je započeo četvorodnevni onlajn program za srpske startap kompanije.

"Digitalizacija je jedan od prioriteta Vlade Srbije, još od prethodnog mandata 2017. godine. Kao rezultat toga, Srbija danas ima četiri naučno-tehnoloških parkova, 15 startap centara, Inovacioni fond i Fond za nauku, koji pružaju podršku i finansijske podsticaje za različite inovacione projekte", navela je premijerka Ana Brnabić u pismu predsedniku Fondacije Skolkovo Arkadiju Dvorkoviču.

Prvi put kompanije iz Srbije učestvuju u posebno kreiranom „Skolkovo Softlanding Program“, koji je namenjen startap kompanijama koje žele da svoje poslovanje prošire na tržište Ruske Federacije, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Inovacioni centar Skolkovo započeo je ovaj program prošle godine i do sada je realizovan šest puta, uz učešće više od 100 kompanija iz 35 zemalja. U programu koji se zbog pandemije COVID-19 sada organizuje onlajn, učestvuje 13 startap kompanija iz naše zemlje.

Tim povodom predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić uputila je pismo predsedniku Fondacije Skolkovo Arkadiju Dvorkoviču i zahvalila je na organizaciji „Softlanding“ programa za srpske stratapove.

„Digitalizacija je jedan od prioriteta Vlade Srbije, još od prethodnog mandata 2017. godine. Kao rezultat toga, Srbija danas ima četiri naučno-tehnoloških parkova, 15 startap centara, Inovacioni fond i Fond za nauku, koji pružaju podršku i finansijske podsticaje za različite inovacione projekte“, navela je premijerka u pismu.

Brnabić je podsetila da je prošle godine posetila ovaj centar i da je sigurna da će program biti od velike koristi srpskim startap kompanijama i da će omogućiti još bližu saradnju inovatora i preduzetnika iz Srbije i Ruske Federacije.

Srbija je 2015. godine postala zemlja partner Otvorenom inovacionom forumu ovog centra. Tadašnji premijer Aleksandar Vučić je, zajedno sa tadašnjim premijerom Ruske Federacije Dmitrijem Medvedevim, učestvovao na plenarnoj sesiji Foruma.

Tokom posete predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina Srbiji, u januaru prošle godine, potpisan je Memorandum o razumevanju između Vlade Republike Srbije i Fondacije Skolkovo o saradnji u oblasti inovacija i tehnološkog razvoja.

U februaru ove godine, delegacija Kabineta predsednika Vlade Srbije posetila je Skolkovo i tom prilikom dogovorena je organizacija „Softlanding“ programa za stratap kompanije iz naše zemlje.

Predsednica Vlade Srbije navela je u pismu da će među najvažnijim prioritetima vlade u narednom periodu biti ulaganje u oblast veštačke inteligencije i digitalizacija zdravstvenog sektora.

„Upravo zato nadam se da ćemo imati nove stratap kompanije koje će se razvijati u tim oblastima“, navela je Brnabić.

Uz čestitku za 10 godina uspešnog rada Inovacionog centra Skolkovo, Brnabić je istakla da ovaj program predstavlja okvir za dalje jačanje tradicionalnog prijateljstva i saradnje između vlada i građana Republike Srbije i Ruske Federacije.

„Naše kulturne i istorijske veze koje delimo tokom vekova sada će biti pojačane novom oblašću saradnje - integracijom naših startap ekosistema i jačanjem poslovnih veza“, istakla je Brnabić u pismu Dvorkoviču.

Startap kompanije iz Srbije koje učestvuju u programu, većinom iz IT sektora, imaće priliku da se upoznaju sa ruskim tržištem i sa Fondacijom Skolkovo i njenim programima podrške za startap kompanije, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva