:

:

TV Most

clock

Novembar 29, 2022   15:19

0

144

U mrtvačnicama širom regiona više od 4.000 tela, najvažnija njihova identifikacija

Komisije za nestale Vlade Srbije i Crne Gore i Instituta za nestale BiH dogovorile su se u Beogradu da u cilju postizanja novih rezultata akcenat stave na indentifikaciju više od 4.000 tela i delova tela smeštenih u mrtvačnicama širom regiona gde se još traga za 9.863 ljudi.

Predsednik Komisije za nestale Veljko Odalović, predsedavajući kolegija direktora Instituta za nestale BiH Mujo Hadžiomerović i predsednik Komisije za nestale Crne Gore Dragan Đukanović nakon satanka rekli su novinarima da su zadovoljni međusobnom saradnjom ali da izostaju aktivnost nadležnih iz Hrvatske i Prištine koji ne pokreću ni sastanke skoro tri godine odnosno godinu i po.

Odalović je izrazio žaljenje što je pitanje nestalih na KiM zarobljeno i što se ništa ne radi iako je dijalog trebalo da mu da novu dinamiku.

"U Briselu je zarobljeno i pitanje nestalih ... Kurti ga je stavio u fioku, nemamo aktivnosti na terenu a imamo desetine lokacija o kojima smo saznali od međunarodnih i naših izvora, porodica, građana .. To je ozbiljan problem", rekao je Odalović.

U mrtvacnicama širom bivše Jugoslavije je više od 4.000 tela ili delova tela, ali sva tela nisu iz sukoba, rekao je on.

"Želimo da napravimo reviziju tela u mrtvačnicama, u Hrvatskoj ih ima više od 900, u BiH 3.000 u Prištini više 350 u Srbiji 210 kojima nije utvrđen identitet", rekao je Odalović koji je kao važno ocenio potrebu da se zadrži kontinuitet sastanaka.

"U Crnoj Gori ih nema, kod nas je deo tela doplivao Savom i Dunovaom i na Lešću ima još 22 posmrtna ostatka bez identiteta", rekao je Odalović.

Dodao je da se u tom cilju radi na unapređenju modaliteta kao bi porodice dobijale podatke.

Đukanović je rekao da očekuje da naredne godine akcenat bude na n.n licima iz mrtvačnica i da se nada da će postupak biti uspešan kao i objava regionalne baze podatak za sve nestale u regionu koja je, kako je podsetio, prezentovana u Hagu prošlog meseca.

Radimo na protokolu o saradnji sa Srbijom, sa BIH je završen, rekao je Đukanović.

"Majke plaču i u Srbiji i BiH i u Crnoj Gori" 

Hadžiomerović je naveo da ih sve vežu majke koje plaču i u Srbiji i BiH i Crnoj Gori.

"Ne smemo se uljuljkati, majke plaču i u Srbiji i BiH i Crnoj Gori i to nam je motiv više, naši rezultati jedinstveni su u svetu. Pronašli smo 75 odsto nestalih a to su velike cifre 40.000 nestalih, pred nama još mnogo posla", rekao je on i dodao da će ovo biti najverovatnije primer drugim susedima da privatve postignuto.

Odalović je dodao da problem pravi i pogrešna identifikacija obavljena klasničnim metodama.

Hadžiomerović je dodao da u BiH dobru saradnju priželjkuju i sa ostalim susedima. Kaže da dodatno ohrabruje sporazum koji će omogućiti ulazak u arhive ministarstva odbrane ali i da bi procesu doprinela nabavka najmodernijih skenera kakvi postoje u Kanadi koji su im pomogli da pronađu sve Indijance.

Predstavnik BiH kazao je da je otkriveno da u Hrvatskoj postoji lokacija koja je arheološki lokalitet star hiljadu godina i da ga treba istražiti.

Odalović je naveo da to što nema sastanaka sa Hrvatskom stranom predstavlja posebno pitanje.

"Zastoj u saradnji sa Hrvatskom je nerazuman, Hrvatska ima tri zahteva prema nama koje smo pripremili, da odemo na tri lokacije pozivamo ih da dođu da pretražimo to što ih interesuje, a ni tu nemamo dogovor", rekao je Odalović.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Međunarodnog komiteta Crvenog krsta i Međunarodne komisije za nestale.

Izvor: T a n j u g

OdalovićKomisija za nestaleCrna GoraBiH
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva