:

:

TV Most

clock

Avgust 20, 2023   12:27

0

74

U Novom Pazaru počeo program plaćene prakse za najbolje studente državnih fakulteta

U Novom Pazaru 1. avgusta počeo je da se sprovodi program plaćene studentske prakse u državnim organima i javnim službama koji je namenjen najboljim studentima fakulteta čiji je država osnivač. 

Praksa će trajati tri meseca a studenti će je obavljati uz naknadu u iznosu od 15.000 dinara mesečno.

Troje najboljih sa Državnog univerziteta u tom gradu angažovano je u odeljenjima Gradske uprave.

Studentkinja arhitekture, Aziza Metović angažovana je u Odeljenu za prostorno i urbanističko planiranje i kaže da joj znanje sa fakulteta koristi u praksi, a da će joj praksa služiti da lakše savlada gradivo tokom poslednje godine studija.

"Meni je praksa prošle godine dosta značila u pogledu daljeg studiranja jer sam u petoj godini studija imala predmet koji je obrađivao tu tematiku. Osim toga, dosta mi je značilo i u pogledu mojih prvih studentskih poslova", kazala je Metović.

Student građevinarstva, Kemal Latović, kaže da mu sa praksom dobro ide zahvaljujući znanju stečenom na fakultetu. 

"Dosta znanja koje sam stekao na fakultetu ovde se primenjuje. Ono što smo kroz teoriju naučili sada primenjujemo u praksi", naveo je student građevinarstva, Kemal Latović.

Studentkinja prirodno-matematičkih nauka, Ajla Rešović navodi da će ova praksa doprineti njenom profesionalnom usavršavanju, sticanju radnog iskustva i praktičnog znanja, a što će joj kasnije značiti u pronalasku zaposlenja.

"Mislim da će praksa biti značajna za budući naš posao. Primetiće naše kvalitete veći broj ljudi, verujem da ćemo zahvaljujući tome lakše doći do posla", navela je studentkinja prirodno-matematičkih nauka, Ajla Rešović.

I nadležnima je angažman studenata dobrodošao. Načelnik Gradske uprave Novi Pazar, Džemil Divanefendić, kaže da studenti imaju znanja i volje da rade u interesu zajednice.

"Smatraam da će ovakvi pozivi biti i studentima podstrek da se prijavljuju i ulažu dodatne napore jer se vidi da mi taj njihov angažman prepoznajemo i da želimo da ga upotrebimo za razvoj grada", naveo je načelnik Gradske uprave Novi Pazar, Džemil Divanefendić. 

Osim univerziteta u Novom Pazaru, plaćenom praksom obuhvaćeni su i studenti univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Prištini, sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici. 

Izvor: T a n j u g

studentiplaćena praksa
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva