:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Septembar 25, 2022   10:24

0

47

U Novom Sadu otvorena izložba slika Save Šumanovića

Izložba "Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata", otvorena je sinoć u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu.

 

Reč je o jedinstvenoj izložbi u Srbiji, koja obuhvata najveći broj dela jednog od najznačajnijih srpskih slikara.

Tri izložbene postavke povezuju četiri zemlje.

Autorka izložbe Milana Kvas kaže da su izložene čak 102 slike Save Šumanovića.

"U Spomen zbirci Pavla Beljanskog je izložba retrospektivnog karaktera. Obuhvata period između 1919. i 1941.godine. Poseban je akcenat na delima koja se prvi put izlažu. Tu su slike iz najznačajnijih institucija, ali i privatnih kolekcija. Njegova umetnost najbolje pokazuje kakav je odnos bio srpske moderne umetnosti sa evropskim tokovima tog vremena", ističe Milana Kvas.

Član Gradskog veća za kulturu Novog Sada, Dalibor Rožić podseća da delo Save Šumanovića ima izuzetnu vrednost za istoriju srpske i evropske umetnosti.

"Drago mi je da kroz realizaciju ovog projekta učestvuju četiri institucije iz Srbije, Hrvatske, Francuske i Severne Makedonije. Ovo je ogroman doprinos u godini titule Evropske prestonice kulture", izjavio je Dalibor Rožić.

Direktor Francuskog instituta u Srbiji Stanislas Pjere podseća da je Šumanović jedan od najpoznatijih srpskih slikara Pariske škole.

"Za mene je vrlo dirljivo što ovde vidim slike koje je potpisivao transkripcijom srpskog imena na francuskom jeziku. Kada bi se vraćao u Srbiju dela bi potpisivao ćirilicom. Bio je inspirisan francuskim umetnicima. Ponosan sam što je Francuski institut učestvovao u pripremi izložbe. Ovde su dve slike iz francuskih muzeja koje su jedina dva njegova dela koja postoje u javnom vlasništvu u našoj zemlji", ističe Pjere.

Kaleidoskop kulture jedan od ključnih projekata Evropske prestonice kulture, na Trgu galerija, mestu koje tradicionalno pripada vizuelnoj umetnosti, povezao je galerije od nacionalnog značaja.

Umrežile su se Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i Galerija Matice srpske, gde će biti dve izložbene postavke, i Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića, koja ima programski udeo, ali i Galerija slika „Sava Šumanović" u Šidu, gde će biti treća izložbena postavka.

Izložba će biti otvorena do 4. decembra.

Kaleidoskop kulture traje do 7. oktobra, a nakon nedelje vizuelne, poslednja nedelja biće posvećena primenjenoj umetnosti.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva