:

:

TV Most

clock

Decembar 17, 2019   12:35

0

167

U Novom Sadu počela zajednička sednica vlada Srbije i Slovenije

Zajednička sednica vlada Srbije i Slovenije održava se danas u Novom Sadu, kao i zajednička konferencija "Digitalizacija u poljoprivredi".

To je peta zajednička sednica vlada dve zemlje sa ciljem unapređenja saradnje Srbije i Slovenije, a biće održana u zgradi Pokrajinske vlade. 

Predviđeni su tet-a-tet sastanak premijera Srbije i Slovenije Ane Brnabić i Marjana Šareca, bilateralni sastanci ministara i generalnih sekretara dve vlade, zajednička sednica, kao i potpisivanje dokumenata između vlada Srbije i Slovenije.

Nakon toga medijima će se obratiti premijeri Srbije i Slovenije.

Na konferenciji o digitalizaciji u poljoprivredi, u hotelu Šeraton, obratiće se premijeri dve zemlje, kao i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović i državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Slovenije Damjan Stanonik.

Ukupna robna razmena između Srbije i Slovenije u periodu januar - septembar 2019. iznosila je, prema podacima PKS, 872,2 miliona evra i beleži povećanje od 2,7 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Perspektivni sektori za saradnju Srbije i Slovenije su prehrambena industrija, industrija plastike, industrija nameštaja i metalska industrija, a do početka novembra 2019. godine u našoj zemlji bilo je registrovano 1.206 aktivnih kompanija koje imaju većinsko vlasništvo poreklom iz Slovenije.

Najveći broj njih posluje u sektorima: stručne, naučne, inovacione i tehničke delatnosti, prerađivačke industrije, administrativne i pomoćne uslužne delatnosti, građevinarstva i informisanje i komunikacija.

Izvoz u Sloveniju u prvih devet meseci iznosio je 441,9 miliona evra, što je za oko 0,8 odsto više u odnosu na isti period 2018. godine.

Uvoz iz Slovenije neznatno je povećan u prvih devet meseci tekuće godine, u odnosu na isti period 2018. godine, za oko sedam milion evra ili za oko 0,2 odsto, a iznosio je 430,3 miliona evra.

U istom periodu, suficit u robnoj razmeni je bio 11,6 miliona evra.

Najvažniji izvozni proizvodi bili su: oprema za dijalizu, električna energija, delovi ručnih alatki, proizvodi od legure aluminijuma, ostali provodnici, delovi za šinska vozila i delovi za sedišta.

Najvažniji uvozni proizvodi su bili: ostali lekovi, delovi uređaja za hlađenje, automobili, delovi za šinska vozila i mašine za pranje rublja.

Poslednji dostupni podaci za čitavu godinu pokazuju da je ukupna robna razmena između Srbije i Slovenije u 2018. iznosila 1,14 milijardi evra i beleži povećanje od 11,1 odsto u odnosu na 2017. godinu.

Istovremeno, izvoz u Sloveniju iznosio je 576,9 miliona evra, što je za 15,5 odsto više u odnosu na 2017. godinu, dok je uvoz iz Slovenije bio veći za sedam odsto u odnosu na 2017. i iznosio je 567,8 miliona evra.

Suficit u robnoj razmeni Srbije i Slovenije tada je bio devet miliona evra, a pokrivenost izvozom iznosila je 101,6 odsto.

Slovenija je na desetom mestu, prema podacima PKS, u ukupno ostvarenom izvozu Srbije u 2018. godini, a po visini uvoza na 13. mestu.

Prema visini razmene, Slovenija zauzima deveto mesto u ukupnoj robnoj razmeni Srbije sa svetom.

Tokom 2018. godine zabeleženo je da su 4.263 privredna subjekta obavljala spoljnotrgovinske poslove.

Od pomenutog broja 1.306 je samo izvozilo u Sloveniju, 2.140 privrednih subjekata je samo uvozilo sa tržišta Slovenije, a 817 je obavljalo trgovinu u oba smera.

Razmena usluga između Srbije i Slovenije iznosila je u 2018. godini 519,11 miliona evra.

Srbija je izvezla usluge u vrednosti od 231 milion evra, uz povećanje u odnosu na prethodnu godinu od oko sedam odsto.

Tokom posmatrane godine, Srbija je iz Slovenije uvezla usluga u vrednosti od 287,3 miliona evra, to jest za oko devet odsto više nego tokom 2017.

Zabeležen je i u 2018. deficit u razmeni usluga između Srbije i Slovenije i iznosio je oko 55 miliona evra.

U Srbiji je u 2017. poslovao 851 aktivni privredni subjekat čiji su većinski vlasnici pravna ili fizička lica iz Slovenije, dok je u 2018. taj broj bio 1.666.

Najveći broj njih posluje u sektorima stručne, naučne, inovacione i tehničke delatnosti, prerađivačke industrije, administrativne i pomoćne uslužne delatnosti, građevinarstva i informisanje i komunikacija.

Perspektivne grupe proizvoda za povećanje izvoza u Sloveniju su: plastika i proizvodi od plastike, nameštaj, aluminijum i proizvodi od aluminijuma, ostaci i otpaci iz prehrambene industrije, olovo i proizvodi od olova, mlečni proizvodi, voće i povrće i njihovi proizvodi, kakao preparati.

Na osnovu podataka Ministarstva finansija - Uprave carina, zabeleženo je da je sa Slovenijom u 2018. poslovalo 4.263 privrednih subjekata.

Prema metodologiji Narodne banke Srbije, ukupna neto ulaganja slovenačkih rezidenata u Srbiji u periodu 2010-2018. godine iznosila su 572.099 miliona evra, što Sloveniju dovodi na 12. mesto među zemljama sa najvećim neto ulaganjima nerezidenata u Srbiju u tom periodu.

Privredna komora Srbije od početka 2019. ima predstavnika u Ljubljani.

Izvor: Танјуг, RTV

SrbijaSlovenijazajednička sednica Vlada
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva