:

:

TV Most

clock

Novembar 20, 2023   13:49

0

49

U Novom Sadu predstavljen Izveštaj Evropske komisije o Srbiji

Šefica sektora za evropske integracije i ekonomiju u Delegaciji Evropske unije u Srbiji Andrea Hohuber predastavila je danas u Novom sadu izveštaj Evropske komisije o Srbiji u kome se ukazuje da je postignut napredak u nekoliko pregovaračkih poglavlja, ali da je neophodno intenzivirati tempo sprovođenja reformi.

"Godišnji Izveštaj EK o napretku Srbije u procesu pristupanja EU sa jedne strane predstavlja i opisuje gde se trenutno Srbija nalazi na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, govori o tome kako EU vidi napredak koji je Srbija postigla u proteklih 12 meseci i definiše prioritete na koje Srbija mora da se fokusira u narednom periodu", rekla je ona, navodi se u saopštenju EU info point-a Novi Sad. 

Ona je objasnila da je to sveobuhvatan i pravedan dokument zasnovan na činjenicama. 

"Izrađen je na jedan inkluzivan način zato što smo doprinos za sastavljanje ovog izveštaja dobijali sa najrazličitijih strana - ne samo od prestavnika vlasti, već i od civilnog sektora, međunarodne i poslovne zajednice,  kao i samih zemalja članica EU", rekla je ona. 

Prema njenim rečima Plan rasta za Zapadni Balkan služi da pospeši privredni rast celog regiona i da smanji socio-ekonomski jaz koji postoji između zemalja Zapadnog Balkana i zemalja članica EU. 

Na predstavljanju Izveštaja EK prisustvovao je i zamenik gradonačelnika Novog Sada Igor Crnobarac koji je istakao da Novi Sad pruža svoj pun doprinos procesima pridruživanja i da je približavanje evropskim vrednostima i standardima na lokalnom nivou od velike važnosti za kvalitet svakodnevnog života, svih građana.

"Glavni zaključci Izveštaja o Srbiji za 2023. godinu su važni, jer nam osvetljavaju put ka članstvu. Dok to ne ostvarimo, veoma smo zahvalni na podršci koju u procesu evropskih integracija dobijamo od te međunarodne organizacije. Uvek ćemo biti tu, da kao Grad Novi Sad pružimo bezrezervnu podršku i damo doprinos napretku našeg društva. U saradnji sa EU, radimo na realizaciji infrastrukturnih projekata, učestvujemo u aktivnostima koje se ostvaruju u saradnji sa evropskim institucijama, a posebno bih naglasio projekte u kulturi, omladinskom sektoru, privredi, turizmu i druge", rekao je on.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva