:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Februar 15, 2020   12:56

0

188

U Orašcu održana centralna ceremonija obeležavanja Sretenja

Centralna državna ceremonija obeležavanja Sretenja održana je danas u Orašcu, a predvodili su je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Gojković i Čubrilović su položili vence na spomenik voždu Karađorđu, a pre polaganja pomen je služio episkop šumadijski Jovan.

Čestitajući građanima Srbije Dan državnosti, predsednica parlamenta Maja Gojković je istakla da je u Orašcu započet put ka slobodi i obnavljanju srpske države i da se danas obeležava jedan od najvažnijih datuma u srpskoj istoriji.

"I danas su pred nama izazovi, sa kojima moramo mudro da se nosimo, kao i pre 216 godina. Da bismo sačuvali slobodu i nezavisnost, utemeljenu na principijalnoj politici i vojnoj neutralnosti, moramo da nastavimo da razvijamo našu državu", rekla je Gojković.

Ona je istakla da je Srbija danas, zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću, politički i ekonomski stabilna država, poštovana u svetu, koja, kako je rekla, strpljivo obnavlja stara i gradi nova prijateljstva i na Istoku i na Zapadu.

U vremenu izazova neophodna je, kaže, Karađorđeva hrabrosti da se vodi nezavisna politika i da se brani pravo naroda da sam donosi svoje odluke, ali i Miloševa mudrost.

"Ugledajući se upravo na tu politiku, kojom je nakon ustanaka omogućio opstanak Kneževine Srbije, mi danas nastojimo da ojačamo Srbiju, da sačuvamo njen teritorijalni integritet i suverenitet, da brinemo o našem narodu svugde, i u Republici Srpskoj i u Crnoj Gori, u čitavom regionu. To pokazuje i današnji susret predsednika Vučića sa Srbima iz regiona", rekla je Gojković.

Predsednica skupštine je primetila da se Srbija, kako je rekla, razvija snažnije nego ikada u savremenoj istoriji, navodeći da raste zaposlenost, privredni rast, strane investicije.

"Zato sada imamo sigurniju i izvesniju budućnost", rekla je Gojković.

Simbol Srbije koja se gradi i razvija je auto-put "Miloš Veliki", rekla je Gojković i podsetila da je doneta odluka da se krene u pripremnu izradu projektne dokumentacije za izgradnju auto-puta koji će poneti ime po Voždu Karađorđu.

Istovremeno je ukazala da se mora sačuvati narod i da je potrebno zaustaviti njegovo nestajanje.

"Znamo da nas istorija obavezuje, a isto tako znamo da mi i danas istoriju stvaramo. Učinićemo sve da naše buduće pobede budu u miru i nećemo dozvoliti da nas od puta razvoja i napretka odvoje oni koji na žele dobro ni našem ni sopstvenom narodu", poručila je Gojković na ceremoniji u Orašcu.

Prema njenim rečima, najvažniji zadatak mora biti modernija i bogatija Srbija koja će se uspešno nositi sa svim izazovima sutrašnjice.

Ona je naglasila i da je skup u Orašcu, ne samo utvrdio put oslobođenja, već je i zametak i osnova svih kasnijih narodnih skupština.

"Tako i one Velike narodne skupštine u Kragujevcu, na kojoj je 30 godina kasnije, u borbi protiv Turaka sa mukom stvorena Kneževina Srbija, upravo na Sretenje 1835. godine, dobila i svoj prvi ustav - Sretenjski ustav", podsetila je Gojković.

"Kao što se ponosimo Karađorđem i Milošem, možemo da se ponosimo prosvećenim ljudima, kao što je Dimitrije Davidović, tvorac Sretenjskog Ustava. Taj ustav, jedan od najdemokratskijih i najliberalnijih tog vremena, Srbiju je stavio u red sa onim ne tako velikim brojem država koje su u to vreme imale ustave", podvukla je Gojković.

Čubrilović je čestitajući Dan državnosti poručio da nema časti bez odgovornosti, navodeći da u Orašcu, na svetom mestu za sve Srbe, ma gde živeli, oseća čast i odgovornost prema precima i svima koji su otpočeli borbu za nacionalno oslobođenje.

"Zbog toga mi, njihovi potomci, odajemo im dužan pomen i negujemo kulturu sećanja na njihovo herojstvo. Dok je Srba slaviće se današnji dan, jer to je dan početka Prvog srpskog ustanka, dan koji simbolizuje nastanak modrne srpske države i dan donošenja Sretenjskog Ustava", podsetio je Čubrilović.

On je istakao da Srbija i RS otvoreno i iskreno sarađuju na svim poljima bez ikakve štete po bilo koji drugi narod ili državu, navodeći da ta saradnja nikada nije bila bolja i plodotvornija.

Ukazao je da je Srbija investirala značajna sredstva u skoro svakoj opštini u RS, kao i u nekoliko opština u Federaciji BIH u kojima su Srbi većina, ističući da je RS na tome zahvalna.

"RS nema nikog u svetu ko joj pruža toliku pomoć, kao što Srbija nema nikog ko joj je toliko odan i u nju zagledan kao RS", rekao je Čubrliović.

Srbija danas i sutra obeležava Sretenje - Dan državnosti, u znak sećanja na 15. februar 1804. kada je počeo Prvi srpski ustanak i kada je 1835. proglašen prvi srpski Ustav.

Ministar za inovacije Nenad Popovic, pre pocetke zvanicne ceremonije obelezavanja Dana drzavnosti, prisustvovao je liturgiji koju je u Crkvi Vaznesenja gospodnjeg u Orascu sluzio Episkop Sumadijski vladika Jovan.

Ceremoniji su prisustvovali ministri u Vladi Srbije, predstavnici diplomatskog kora, Vojske Srbije...

Izvor: Танјуг

Dan državnosti SrbijeOrašac
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva