:

:

TV Most

Foto: ilustracija

clock

Oktobar 30, 2018   18:15

0

58

U Parizu ne treba očekivati značajnije pomake

U francuskim diplomatskim krugovima u Briselu ocenjuju da se 11. novembra u Parizu ne moze očekivati nikakvo suštinsko pomeranje u procesu dijaloga između Beograda i Pristine, niti napredak u definisanju konačnog rešenja za kosovski problem.

Naime, sagovornici Tanjuga koji su želeli da ostanu anonimni, ne očekuju da će predsednik Francuske Emanuel Makron, jedini uticajni lider u Evropi koji se nije izjasnio o ideji razgraničenja, želeti da preuzme lidersku ulogu u traženju rešenja za kosovski problem i da u Parizu organizuje bilo kakav zajednički razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem.

Moguće je da do zajedničkog susreta dođe, navode izvori Tanjiga, ali samo protokolarno, na marginama svečanosti koja se organizuje povodom obeležavanja stogodišnjice od pobode u Velikom ratu.

Istovremeno, diplomatski izvori Tanjuga smatraju da ni „velika četvorka“ – predsednici SAD i Rusije, Donald Tramp i Vladimir Putin, te Angela Merkel, uz Makrona – koji se očekuju u prestonici Francuske tog dana, među brojnim međunarodnim otvorenim pitanjimima neće dati veliki značaj rešenju kosovskog problema.

Biće reči i o tome, ali ne treba očekivati velike pomake, rečeno je Tanjugu u Briselu.

Danas je i predsednik Vučić zapitao, odgovarajući na pitanja novinara u vezi medijskih spekulacija i očekivanja da će se u Parizu razgovarati o KiM, na raznim mestima i na raznim nivoima, što su svi „navalili na taj Pariz“, kao da će nešto bog zna šta da se desi tamo.

Vučić je rekao da će on u Parizu razgovarati sa predsednikom Makronom i reći mu sve što misli u vezi Kososva i Metohije, ali je dodao da nijedan drugi razgovor nije dogovoren.

Sličnu poruku je danas srpskoj javnosti u razgovoru za Tanjug poslao i poslanik Evropskog parlamenta Eduard Kukan.

On takođe smatra da ne treba „gajiti prevelike nade i očekivanja“ od skupa u Parizu.

„Bio bih veoma srečan ako bi se to dogodilo, ali smatram da je to previše dobro, da bi bilo istinito“, rekao je Kukan.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva