:

:

TV Most

Foto: Al Džazira

clock

Decembar 19, 2021   19:15

0

137

U Poljskoj protesti za slobodu medija

Demonstranti koji su se danas okupili u nekoliko gradova pozvali su predsednika Poljske Andžeja Dudu da stavi veto na zakon o medijima, za koji oni i drugi kritičari kažu da ima za cilj ograničavanje medijskih sloboda.

Neočekivano brzo izglasan zakon u parlamentu Poljske ograničiće pravila koja se tiču stranog vlasništva nad medijima, što će se posebno odraziti na kanal TVN24 u vlasništvu američke kompanije Diskaveri.

Kako navodi Rojters, usvojeni zakon koji predsednik Duda tek treba da potpiše, pogoršao je odnose između Poljske i Sjedinjenih Država, članica NATO.

"U ovom trenutku govorimo o TVN-u, ali nije samo reč o TVN-u", rekao je okupljenima u Varšavi senator, član najveće opozicione stranke "Građanska platforma" Bogdan Klih i istakao da se radi o budućnosti slobode govora u Poljskoj, kao i o budućnosti demokratije u zemlji.

Policija je saopštila da je oko 800 ljudi učestvovalo u protestima, a organizatori navode brojke od 5.000 do 8.000 građana.

Manji protesti održani su i u nekoliko drugih gradova.

Vladajuća partija "Pravo i pravda" (PiS) dugo je tvrdila da strane medijske grupe imaju previše uticaja u zemlji i da iskrivljuju sliku javne debate, navodi Rojters.

Kritičari kažu da su ovakvi potezi protiv stranih medijskih grupa deo sve autoritarnije agende koja je dovela do sukoba Varšave sa Briselom oko LGBT prava i reformi pravosuđa.

Izvor: T a n j u g

Poljskaprotestisloboda medija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva