:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Mart 07, 2020   14:24

0

308

U pravu je Kurti, ne može pod pritiskom, još manje-silom oteto

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je potpuno saglasan sa izjavom Aljbina Kurtija da ništa doneseno pod pritiskom ne vredi, ali podseća kosovskog premijera da još manje vredi sve što je rezultat direktne sile, kao što je bilo u slučaju otimanja Kosova Srbiji agresijom NATO.

Kurti je u tekstu za Frankfurter algemajne cajtung rekao da potpis ispod nečega ili saglasnost na nešto što je dobijeno pretnjama ili prisilom ne može da važi i nema validnost, legitimnost, a Vučić dodaje:

"Jedino u tome se slažem sa Kurtijem".

On je rekao da će tu izjavu Kuretija da ponavlja svuda, jer, kako je objasnio, ona podrazumeva da isto tako, još manje, vredi sve što je dobijeno silom:

"Kurti mora da vodi računa da sve što je silom postignuto, i agresijom protiv Srbije, strašnom agresijom 19 zemalja protiv Srbije, što je više od pretnje i direktno je prisila, mora da ima još jasniji otklon, nego prema nečijim izjavama i nečemu što ne predstavlja prisilu...", rekao je predsednik Vučić.

Želim da čujem stav Merkel,to neće biti laki razgovori

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je njegova poseta Berlinu i susret sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel od največeg značaja za Srbiju, ali ti razgovori, istakao je, neće biti laki.

"Svaki put u Berlin je od največeg značaja i svaki razgovor u Berlinu za Srbiju je najznačajniji", naglasio je Vučić i podsetio da trgovinska razmena Srbije sa Nemačkom čini 13 odsto ukupne srpske razmene.

Naglasio je, međutim, da Berlin ima u svemu suprotan stav kada je reč o pitanju KiM.

"Imamo dobre i korektne odnose, ali razgovori sa Merkelovom po pitanju KiM neće biti laki", kazao je Vučić odgovarajući na pitanje šta očekuje od posete Berlina.

Kazao je da je spreman da čuje njene stavove i predloge po pitanju KiM i podsetio da on poštuje nemačku kancelarku i da ceni njen rad.

Čekaćemo da se potpuno ukinu takse

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Beograd čekati da Priština potpune ukine taksu na robu iz Srbije, a da "gluposti oko reciprociteta" neće ni da komentariše.

Čekaćemo da potpuno ukinu takse i nećemo im reći hvala kada to urade, već koliku su štetu napravili, rekao je Vučić novinarima na Fruškoj gori i dodao da ćemo posle toga nastaviti da radimo.

On je istakao da je pozicija Beograda jasna čvrsta i čista.

Navodeći da su on, premijerka Ana Branbić i direktor Kancelarije za Kosovu i Metohiju Marko Đurić sinoć do kasno anlazirali intervju premijera Kosova Aljbina Kurtija "Frankfurter algemajne cajtungu", šta se dešava u SAD i

Nemačkoj, Vučić je rekao da je jasno da prištinska vlada sve jasnije okreće protiv Donalda Trampa i njegovih ljudi.

Vučić je dodao da su vidljivi i napadi Kurtija na Grenela i prikriveni napad na Roberta O'Brajena, istakavši da sklonište pokušavaju da pronađu u administracijama dveju evropskih zemalja.

O migrantskoj krizi

Srbija može da zatvori granice, ne sve, ali iz pravca iz koje eventualno dolaze migranti, gotovo hermetički i priprema se za to, izjavio je Vučić.

"Pripremamo se za to da kroz tehničke mere i kroz angažman vojske i policije reagujemo na svaki način. Ne možemo sve naše granice da zatvorimo, ali iz pravaca iz kojeg dolaze migranti, u zavisnosti od terena, kako to odluče nadležni organi, do vojske i policije, to možemo da uradimo gotovo hermetički", rekao je Vučić novinarima na Fruškoj Gori.

Poručio je građanima da ne treba da brinu o tome, a ukoliko bezbednost na bilo koji način bude ugrožena, spremni smo, kaže, da je prebrodimo.

"Srbija je ozbiljna država, koja na ozbiljan način funkcioniše i spremna je da prebrodi najveće krize. Uspeli smo da izlečimo srpsku ekonomiju od onih koji su pljačkali držvu i uništavali je na svaki način, doveli je i do bankrotstva, da bismo danas imali ovakvih divnih mesta kao što je ovo i mnoga druga", rekao je Vučić.

Sve to je bilo najteže, kaže, a sve drugo ćemo lakše da savladimo.

"Suviše je Srbija ozbiljna zemlja da ne bi mogla da izađe na kraj sa migrantskom krizom", poručio je predsednik.

"Molim N1 da više puta emituju 'Vladaoca' tokom kampanje"

Vučić je istakao da bi voleo da N1 još nekoliko puta emituje film "Vladalac" tokom predizborne kampanje, pošto taj film iz dva dela vidi, kako ističe, kao besplatnu reklamu.

"Ako mogu da ne platim da mi ponovnim emitovanjem tokom kampanje naprave besplatnu reklamu i da ljudi vide kako izgleda kada vas neko toliko mrzi, a da ne ume ništa da argumentuje bilo čime, već je ključni argument da sam negativno rođen, bolestan, zao i lud", rekao je Vučić.

Na pitanje novinara "kako komentariše to što je EU uplatila nešto manje od 94.000 evra na račun firme za potrebe produkcije filma 'Vladalac'", Vučić je rekao da je "svaki devizni priliv dobar za Srbiju i zamolio EU da još takvog novca uplaćuju Srbiji".

"Svaki novac koji oni uplate bilo kome u našoj zemlji je dobar, jer je to devizni priliv i radujem se što su Lekić i svi drugi dobili taj novac od EU. To je za mene pozitivna vest. Čestitam ljudima iz EU i molim ih da EU više takvog novca uplaćuje, ne pitam za koje potrebe, niti me to interesuje", naveo je Vučić.

"Borićemo se za svakog obolelog od bilo kog virusa"

Vučić je preneo novinarima da u Srbiji nisu registrovani novi slučajevi koronavirusa, te ponovio da je sistem spreman i da će se boriti za svakog pacijenta u zemlji.

Preneo je da je stanje muškarca iz Subotice kod kojeg je potvrđen koronavirus nešto lošije nego juče, kada je sve bilo u najboljem redu.

"Pratićemo i borićemo se i za njega i za svakog ko je zaražen bilo kojim virusom", naglasio je Vučić.

Zahvalio je svim zdravstvenim radnicima, lekarima i medicinskim sestrama, koji se, kaže, fantastičan, veličanstven način bore sa svim.

"Hvala im što su hrabri, rade najteži posao i naše je da im vratimo većim platama, koliko možemo, već ove godine", rekao je Vučić.

Predsednik je istakao da je ponosan na to koliko je Srbija spremna i kako se bori, te zahvalio građanima što među njima, iako je normalno da postoji neka vrsta straha zbog virusa, nema nikakve panike.

"Činimo sve da ojačamo vojsku, a da nema sankcija"

Predsednik je rekao da će Srbija nastaviti snaženje svoje vojske i da će istovremeno raditi tako da ne bude suočena sa bilo kakvim sankcijama zbog nabavke naoružanja.

Srbija je, naglašava, suverena zemlja.

Na pitanje da prokomentariše navode američke ambasade u Beogradu da će Srbija biti suočena sa sankcijama ukoliko nastavi da uvozi oružje iz Rusije, Vučić je podsetio da je po tom pitanju već razgovarao sa američkim partnerima i u Pentagonu i da će Srbija nastaviti da radi sve što je neophodno kako bi obezbedila svoj suverenitet.

"Mislim da imamo dobre, otvorene i iskrene odnose sa SAD po tom pitanju i razumevanje. Ali mi moramo da zaštitimo naše granice i sveobuhvatnu teritoriju", rekao je Vučić.

Zaključio je da je bitno da se strasti spuste i da odnosi Beograda i Vašingtona budu otvoreni kako bi se, kako je naveo, "stvari gurali napred".

Izvor: Танјуг

KiMVučićKurtidijalog Beograda i PrištineMerkelkoronavirusmigrantiVojska Srbije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva