:

:

TV Most

Foto: Reporteri

clock

April 02, 2023   14:20

0

147

U Prištini održan protest zbog početka suđenja komandanitma tzv. OVK

U Prištini je danas održan protest zbog početka suđenja bivšim komandantima takozvane Oslobodilačke vojske Kosova Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju.

 

Okupljeni na "maršu za pravdu", uglavnom poštovaoci i veterani nekadašnje OVK, nosili su transparente i uzvikivali parole podrške optuženima.

Ispred zgrade vlade privremenih prištinskih institucija postavljena je bina sa koje su se čule nacionalističke pesme, a sa koje su se obratili bivši pripadnici tzv. Oslobodilačke vojske Kosova.

Demonstranti tvrde da su optuženi u Hagu nevini i da je "rat OVK bio čist rat za slobodu".

U Specijalizovanim većima u Hagu sutra zvanično počinje suđenje bivšem predsedniku tzv. Kosova, Hašimu Tačiju, bivšim predsednicima  prištinskog parlamenta Kadriju Veseljiju i Jakupu Krasnićiju i bivšem poslaniku Redžepu Seljimiju.

Tači, Seljimi, Veselji i Krasnići optuženi su za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti za vreme oružanog sukoba na Kosovu i Metohiji, u periodu od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000. godine, kada je kidnapovano i nezakonito pritvoreno najmanje 407, a ubijeno najmanje 100 ljudi. 

Izvor: T a n j u g

PrištinaOVKHagprotest
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva