:

:

TV Most

clock

Novembar 18, 2022   14:56

0

151

U Prištini podignuta optužnica protiv Časlava Jolića za navodne ratne zločine

Specijalno tužilaštvo u Prištini podiglo je optužnicu u Osnovnom sudu u Prištini protiv Časlava Jolića iz Đurakovca kod Istoka, "zbog osnovane sumnje da je počinio krivično delo "ratni zločin protiv civilnog stanovništva" tokom sukoba na KiM 98. i 99. godine.

Tužilaštvo saopštava da je okrivljeni optužen da je za vreme rata od januara 1998. do 21. juna 1999. godine, "na teritoriji opštine Istok, u saizvršilaštvu sa drugim licima, protivno međunarodnom pravu, vršio torturu prema civilnim licima, oštećenim Z. M, N. F i N. C".

Tužilac u ovom slučaju tvrdi da je istragom "pruženo dovoljno relevantnih pravnih dokaza za osnovanu sumnju da je navedeni okrivljeni, u dosluhu sa drugim licima policije i Vojske Srbije, učestvovao i doprineo izvršenju krivičnog dela za koje se terete".

Okrivljenom je određena mera obezbeđenja - pritvor, po rešenju sudije za prethodni postupak do nove odluke suda.

Jolića su pripadnici policije uhapsili početkom juna ove godine u Istoku dok je obavljao uobičajene administrativne poslove.

Kancelarija za KiM: Joliću će biti obezbeđena pravna zaštita

"Časlav je otac četvoro dece sa boravištem u centralnoj Srbiji, koji je godinama odlazio na Kosovo i Metohiju i pune 23 godine nije imao nikakav problem da uđe ili boravi na prostoru KiM, kada je naprasno uhapšen i sproveden u Prištinu pod sumnjivim izgovorima i okolnostima. On je otišao sa obavi određene poslove iz ostavinske rasprave nakon smrti oca kada je naprasno uhapšen po nedavnoj optužnici, što baca posebno svetlo na njegov slučaj",  navedeno je u saopštenju Kancelarije za KiM.

Iz Kancelarije za KiM navode da je Joliću obezbeđena pravna zaštita i da će o njegovom slučaju obavestiti međunarodne predstavnike na KiM.

"Slučaj Časlava Jolića je šesti po redu slučaj da se Srbi preko noći okrivljuju za navodne ratne zločine, po iskazima svedoka koji se pojavljuju posle 20 i više godina od navodno učinjenog dela, a u vreme kada okrivljeni najčešće potražuju svoja zakonita prava i imanje na KiM", zaključuje se u saopštenju.

Izvor: RTS

KiMJolićoptužnicaKancelarija za KiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva