:

:

TV Most

Foto: Sputnik

clock

Avgust 04, 2019   9:05

0

209

U pucnjavi u Teksasu ubijeno 20, ranjeno 26 ljudi

Najmanje 20 osoba je ubijeno, a 26 ranjeno u stravičnoj pucnjavi koja se dogodila u tržnom centru u El Pasu u Teksasu, prenose američki mediji. Policija je uhapsila osumnjičenog za napad, koji je identifikovan kao 21-godišnji Patrik Krusijus. Zbog krvoprolića se oglasio i američki predsednik Donald Tramp.

Pucnjava se dogodila u "Volmartu", popularnom tržnom centru u gradu El Paso u Teksasu. Napadač je koristio oružje nalik "kalašnjikovu".

"Jedna osoba je u pritvoru. Mogu da potvrdim da je reč o belcu u svojim dvadesetim godinama. U trenutku pucnjave, u Volmartu je bilo između jedne i tri hiljade kupaca i oko 100 zaposlenih", naveo je poručnik Robert Gomes iz policije El Pasa.

U bolnicu Univerzitetskog medicinskog centra primljeno je više ranjenih. Ima i teško povređenih, među kojima je i dvoje dece, od dve i devet godina. Građani su pozvani da daju krv.

Guverner Teksasa Greg Abot istakao je da dan u kome je treba da se ide mirno u koupovinu pretvorio u jedan od najsmrtonosnijih dana u istoriji Teksasa.

"Oduzeti su životi onima koji bi trebalo da budu sa nama. Više od 20 nedužnih ljudi iz El Pasa su izgubili svoje živote a na desetine je povređeno", istakao je Abot.

Policija El Pasa brzo je odgovorila na poziv da su u jednom tržnom centru čuje pucnjava. Odmah su stigle specijalne jedinice (SWAT), FBI i antiterorističke službe (ATF). Lokalni mediji su preneli izjave nekih svedoka koji tvrde da su videli dvojicu naoružanih napadača i čuli desetine ispaljenih hitaca.

Šef loklane policije Greg Alen kaže da je čin okvalifikovan kao zločin iz mržnje. "Istažni organi istražuju slučaj. Sada tragamo za mogućim saučesnicima. Uhapšen je 21-godišnji belac iz Alena, grada u Teksasu", dodao je Alen.

Mediji prenose da je uhapšen 21-godišnji Patrik Krusijus i da postoji njegov "manifest". On je, navodno, bio inspirisan masakrom u Krajstčerču na Novom Zelandu i govorio je da prezire Latinoamerikance.

Oglasio se i američki predsednik.

"Užasna pucnjava u El Pasu, Teksas. Izveštaji su izuzetno loši, mnogi su ubijeni. Sarađujem sa najvišim državnim i lokalnim zvaničnicima i organima reda. Pričao sam i sa guvernerom kome sam predočio da ima punu podršku. Neka Bog bude sa svima vama!", napisao je Tramp na Tviteru.

Istražitelji pokušavaju da utvrde motiv napada u El Pasu, gradu sa 680 hiljada koji se nalazi na granici SAD i Meksika.

Izvor: RTS

TeksaspucnjavaTrampEl Paso
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva