:

:

TV Most

clock

Oktobar 13, 2021   21:16

0

80

U Republici Srpskoj više ne važe Inckove izmene Krivičnog zakona, ukaz potpisala Željka Cvijanović

U Republici Srpskoj prestaju da važe izmene Krivičnog zakona BiH, inicirane od Valentina Incka, kojima se krivično kažnjava "negiranje genocida i drugih zločina".

U Službenom glasniku Republike Srpske objavljen je Ukaz predsednice Željke Cvijanović o proglašenju ovog, kao i Zakona o dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske u kojem se zabranjuje omalovažavanje Republike Srpske.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, uverava da će Srpska obezbediti poštovanje svojih zakona.

"Inckov zakon na teritoriji Srpske ne važi, a svi protiv kojih budu pokrenuti eventualni procesi po tom osnovu, mogu da računaju na institucionalnu pomoć iz Srpske", kategoričan je  Milorad Dodik.

Ni najave da bi ovaj zakon, koji je parlament RS usvojio na posebnoj sednici 30. jula, mogao pasti na Ustavnom sudu BiH, neće, kaže, bitnije uticati na njegovu primenu.

"Ustavni sud Republike Srpske je rekao da je to u redu, prošli smo proceduru. Vjerovatno će to doći do Ustavnog suda BiH, koji će po inerciji sve što je doneseno u Republici Srpskoj smatrati nevažećim, ali ja moram da poručim da će zakon koji je usvojila Narodna skupština Srpske važiti", istakao je Dodik.

Visoki predstavnik za BiH Valentin Incko, kome je mandat istekao 1. avgusta, doneo je krajem jula odluku da iskoristi tzv. bonska ovlašćenja i nametne dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva