:

:

TV Most

Foto: Kosovo Online

clock

Maj 09, 2020   11:27

0

162

U Severnoj Mitrovici počela sa radom zelena pijaca

Kao vid ublažavanja mera donetih u cilju sprečavanja širenja koronavirusa Krizni štab opštine Kosovska Mitrovica odlučio je pre nekoliko dana da dozvoli ponovni rad pijace u severnom delu tog grada.

Ipak, današnji pijačni dan u Severnoj Mitrovici ni izbliza nije izgledao kao što je to bilo pre izbijanja pandemije.

Sunčano subotnje jutro izmamilo je na zelenu pijacu, smeštenu u blizini glavnog mosta na Ibru, znatno manji broj prodavaca koji su građanima nudili uglavnom povrće, voće, domaće suhomesnate proizvode i sezonsko cveće.

Gužve nije bilo ni među kupcima, koji su uz propisane mere zaštite i fizičke distance, izašli da pazare uglavnom povrće koje prodavci gaje u svojim povrtnjacima.

Zatvoreni prelazi između centralne Srbije i Kosova i dalje su velika prepreka za trgovce iz centralne Srbije, koji su ranije redovno dolazili u Severnu Mitrovicu da ponude svoje proizvode.

Među njima su svakako mlečni proizvodi trgovca iz Gornjeg Milanovca, čiji sir i kajmak mnogi žitelji tog dela Kosova željno iščekuju.

Znatno slabija ponuda je i popularnog Sjeničkog sira, ali i sezonskog voća koji se ovih dana nudi na pijacama širom Srbije.

Iako su, kako kažu, očekivali veću gužvu i posećenost kupaca, malobrojni prodavci su sa radošću prihvatili vest o otvaranju pijace, pre svega jer imaju mogućnost da svoje proizvode iz bašta koji polako pristižu, ponude i prodaju.

„Znači nam što je pijaca otvorena jer stiže povrće u plastenicima pa je jedini način da ga prodamo upravo ovde na pijaci. Danas je manje i prodavaca i kupaca, ali možda ljudi još nisu čuli da je pijaca otvorena. Verujem da će se iz dana u dan stvari vraćati na svoje i da će i pijaca ponovo raditi punim kapacitetom“, kaže prodavac iz Žerovnice kod Zvečana.

Za razliku od zelene pijace, na stotinak metara udeljenom „buvljaku“ nije bilo ni prodavaca ni kupaca. Polovna garderoba i stare stvari, koji poslednjih godina privlače sve veći broj zainteresovanih kupaca, danas je bila pusta, a više romskih porodica, kojima je prodaja na toj pijaci jedno od glavnih izvora prihoda, poručuju da nisu znali da je dozvoljen rad pijace.

Izvor: Kosovo online

KiMSeverna Mitrovicazelena pijaca
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva