:

:

TV Most

clock

Februar 26, 2019   18:56

0

182

U Skupštini sastanak sa delegacijom parlamenta Slovačke

Potpredsednica Odbora za spoljne poslove Dubravka Filipovski i članovi Odbora razgovarali su danas, u Domu Narodne skupštine, sa delegacijom Odbora za evropska pitanja Parlamenta Republike Slovačke, koju predvodi Luboš Blaha, predsednik Odbora.

Potpredsedica Odbora Dubravka Filipovski ukazala je na tradicionalno odlične sveukupne bilateralne odnose dve zemlje i istakla da nema otvorenih pitanja, o čemu svedoče i uzajamne posete visokih zvaničnika.

U toku sastanka razgovaralo se o evropskim integracijama Srbije, dijalogu Beograda i Prištine, o vojnoj neutralnosti Srbije, kao i o statusu nacionalnih manjina obe zemlje, saopšteno je iz parlamenta.

Dubravka Filipovski je istakla da je strateško opredeljenje naše zemlje pridruživanje Evropskoj uniji i da u Narodnoj skupštini postoji većinska podrška pitanju evropskih integracija.

Potpredsednica Odbora je istakla da Srbija visoko vrednuje principijelnu podršku Slovačke teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i izrazila zahvalnost na glasanju te zemlje protiv prijema Kosova u UNESKO.

Takav stav govori o tome da Slovačka poštuje principe međunarodnog prava i osnovnih načela Ujedinjenih nacija, naglasila je Filipovski.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Filipovski je istakla da je Beograd ispunio sve svoje obaveze iz Briselskog sporazuma, dok Priština nije ispunila ni jednu svoju obavezu, a posebno onu najbitniju koja se odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština.

Takođe, ukazala je na kršenje Rezolucije 1244 SB UN od strane privremenih institucija u Prištini formiranjem tzv. vojske Kosova i uvođenjem protivpravnih taksi od 100 odsto na robu koja stiže iz Srbije.

Delegacija Parlamenta Slovačke intresovala se da li Srbija ostaje pri stavu da i dalje bude vojno neutralna zemlja, a Filpovski je navela da je bombardovanje Srbije 1999. godine od strane NATO-a ostavilo dugotrajne i ozbiljne posledice kako po zdravlje ljudi tako i po životnu sredinu u celom regionu.

S tim u vezi, istakla je da je Srbija spremna da sarađuje sa NATO alijansom, ali ne i da bude član istog saveza.

Po pitanju statusa nacionalnih manjina obe države, sagovornici su se složili da je on na jako visokim nivou, u rangu standarda Evropske unije, što dodatno govori o uzajamno dobrim i prijateljskim odnosima dve zemlje.

Predsednik Odbora za evropska pitanja Parlamenta Slovačke Luboš Blaha je naveo da Slovačka podržava Srbiju na putu ka EU i da njegova zemlja kao član EU, Srbiji može da prenese svoja iskustva iz procesa pregovora sa Evropskom unijom i pruži stručnu pomoć u pregovaračkim poglavljima.

Ponovio je da Slovačka ostaje privržena svom principijelnom stavu da ne prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Imajući u vidu da je prošle godine obeleženo 100 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa koji datiraju još iz vremena bivše Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca i bivše Čehoslovačke, sagovornici su se složili da je to dodatni impuls produbljivanju bilateralnih odnosa na svim nivoima.

Na sastanku je ocenjeno da bi na obostranu korist bilo intenziviranje uzajamne posete parlamentaraca, u cilju jačanja parlamentarne saradnji, a naročito unapređenje saradnje u oblasti odbrane, kulture i ekonomije.

Sastanku su prisustvovali i narodni poslanici Ljiljana Malušić, Ljubiša Stojmirović i Radoslav Cokić.

Izvor: Танјуг

SkupštinaBeogradSlovačka
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva