:

:

TV Most

clock

Januar 22, 2021   15:25

0

94

U Srbiji 1.709 novozaraženih, preminulo 19 osoba, postojeće mere ostaju na snazi

U Srbiji je u poslednja 24 sata potvrđeno 1.709 novih slučajeva korona virusa, a preminulo je 19 osoba.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, od poslednjeg preseka testirano je 10.638 uzoraka. U bonicama je 4.731 pacijent, od kojih je 161 na respiratoru.

Od početka epidemije u Srbiji su zaražene 380.802 osobe, od kojih je 3.849 preminulo. Do sada je testirano ukupno 2.527.514 uzoraka. Procenat smrtnosti je 1,01 odsto.

Ko ne može da se vakciniše

Na pitanje ko ne može da se vakciniše, Janković kaže da nardniskim jezikom to su oni koji imaju alergiju na samu vakcinu ili na nešto što je u vakcini ili ko je sklon teškim alergijama.

"Teške alergije su anafilaktički šok, generalizovani osip, a blage alegrijske reakcije tu ne spadaju", dodao je Janković.

Nijedna od vakcina nije ispitana na trudnicama

Na pitanje da li se neka od dostupnih vakcina preporučuje trudnicima, Janković kaže da nijedna od njih nije ispitana na toj populaciji.

Dok se ne urade studije u populaciji trudnica, one neće biti vakcinisane, dodao je Janković.

Kada je reč o odlaganju trudnoća, rekao je da je besmisleno govoriti da je potrebno čekati godinu dana od vakcinacije, već da bi trebalo sačekati dok ne prođe taj period vakcinacije.

Sve postojeće mere ostaju na snazi

Članovi Kriznog štaba, epidemiolog Branislav Tiodorović i imunolog Srđa Janković, rekli su na konferenciji za novinare nakon sednice Kriznog štaba da do daljnjeg sve postojeće mere ostaju na snazi.

Izvor: TAНЈУГ,РТС

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva