:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Januar 15, 2021   16:01

0

56

U Srbiji 1.751 novozaraženi, preminula 21 osoba

U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovan još 1.751 slučaj zaraze korona virusom, a preminula je još 21 osoba.

U poslednja 24 sata testirana je 10.961 osoba.

Hospitalizovano je 5.409 osoba, a na respiratoru je 196 pacijenata.

Od početka epidemije u Srbiji su ukupno testitrane 2.459.722 osobe.

U poslednjih 24 sata od posledica korona virusa preminula je 21osoba, a ukupno je 3.708 preminulih.

Kon: Ako prestanemo da vodimo računa moguć porast broja obolelih

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon rekao je na konferenciji za novinare da nije došlo do porasta broja obolelih posle praznika i da to ohrabruje, ali ističe da je broj obolelih i dalje visok i da je sitacija još uvek nepovoljna.

Dodao je da je u svakom trenutku moguće da dođe do porasta ukoliko prestanemo da vodimo računa i ako se opustimo, odnosno prestanemo da sprovodimo mere.

Predrag Kon je poručio da popuštanje mera nije realno, naročito u situaciji kada škole počinju da rade i kada postoji novi soj virusa u Evropi.

Dodao je da će škole početi normalno da rade, u okviru programa koji je bio pripremljen još u septembru, i da nema razloga za odlaganje.

Kon kaže da će to dovesti do povećanja broja akutnih respiratornih infekcija, i da treba očekivati da se pojavi i grip, što će da predstavlja teškoće.

Rekao je i da je teško verovati da novi soj koji se širi u Evropi neće stići do Srbije.

Na pitanje o sistemu nadzora neželjenih efekata vakcinacije, Predrag Kon je rekao da kod svakog vakcinisanja postoji sistem i poseban način prijavljivanja, gde se utvrđuje da li su neželjeni događaji neželjene reakcije, i ako jesu onda se to posebno registruje i zavodi.

Naveo je da to rade epidemiološke službe, odnosno jedinice za imunizaciju koje dobijaju prijavu zdravstvene ustanove primarne zdravstvene zaštite.

Ako postoje ozbiljnije reakcije, to se posebno registruje, i postoji stručan tim za kontraindikacije koji se formira po okruzima, a na nacionalnom nivou postoji stručni tim za klasifikaciju neželjene reakcije.

Zato, kaže Kon, ako neko ima bilo kakvu reakciju, trebalo bi da se javi svom lekaru, bez obzira ne to gde je vakcinisan.

Kon je rekao, da bez obzira što se neko prijavi za određenu vakcinu, imaće isti tretman, razgovaraće s lekarom i biće utvrđeno upitnikom da li ima određene bolesti.

Preporučuje ljudima da izberu vakcinu u saradnji sa izabranim lekarom, ili lekarom kojem veruju. Ponavlja da je bezbednost vakcina sigurna.

Na pitanje da li se kod nas može očekivati četvrti talas korona virusa, Predrag Kon je rekao da, ako se desi povećanje broja obolelih, to će biti još jedna grba ili povećanje ovog istog talasa.

"Sve zavisi koliko bi se to razvilo, ne očekujemo da to bude dramatično kao treći talas", naveo je Kon.

Međutim, poručuje da ne možemo da kažemo da živimo van sveta, i da ako se to dešava u Evropi i ako se taj nvi soj toliko širi, ne možemo da kažemo da je nemoguće da stigne kod nas.

"Moramo da budemo pripravni za tako nešto", istakao je Kon.

Zbog toga, do daljeg ne bi trebalo popuštati mere. Kaže i da bi medicinski deo Kriznog štaba bio za restriktivnije mere, ali da se vidi da ipak ima rezultat.

"Ali brže bi bilo da su mere restriktivnije, ali bi bilo i problema", rekao je Kon.

Gojković: Sutra stiže kineska vakcina

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je na konferenciji za novinare da sutra stiže kontigent kineske vakcine i da je već u Agenciji za lekove započeta procedura provere da li ta vakcina zadovoljava sve standarde.

Kako je rekao, ako to bude uspešno i ako vakcina prođe sve pragove do konačne dozvole za upotrebu, moguće je da će već u nedelju ili ponedeljak počne vakcinacija građana koji su izrazili interesovanje za to.

Povodom najava da će "Fajzer" smanjiti isporuke vakcina za Evropu na neko vreme, Gojković je rekao da se nada da će se i dalje nastaviti uspešna saradnja sa tom kompanijom.

Istakao je i da su najave takvih situacija razlog što je Srbija kupovala vakcine i od drugih proizvođača, jer ne možemo isključivo da se vežemo za jednog, i da zavisimo od volje i snage nekih koji su u tom trenutku moćniji.

Apsolutno svaka vakcina koja je registrovana u Srbiji je registrovana u skladu s procedurom, i aposlutno je bezbedna, poručio je Gojković. Rekao je da je bila želja da se što više ljudi vakciniše i da je svejedno ko će koju vakcinu dobiti.

Dodaje da su veći gradovi ušli u razmatranje na kojim mestima će omogućiti masovnu vakcinaciju, ali ističe da za sada nema tolikog broja vakcina. Za sada, imunizacija se sprovodi u Domovima zdravlja.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva