U Srbiji 289 novih slučajeva korone, u Mišoviću 22 dece i pet beba

:

:

TV Most

clock

Jul 06, 2020   15:14

0

28

U Srbiji 289 novih slučajeva korone, u Mišoviću 22 dece i pet beba

U Srbiji je u poslednja 24 sata potvrđeno 289 novih slučajeva korona virusa, na osnovu 7.872 testirana uzorka.

U tom periodu preminulo je još šest osoba, saopšteno je na sajtu Kovid-19. Na respiratoru su 93 osobe.

U Srbiji je od početka epidemije testirano 447.317 ljudi, od čega je pozitivno na virus korona bilo 16.420 osoba. Od posledica kovida 19 umrlo je 317 pacijenata.

Ostojić: U Mišoviću 22 dece i pet beba

Deca koja su trenutno na lečenju u Dečjoj bolnici KBC "Dragiša Mišović" imaju ozbiljniju kliničku sliku nego u prošlom talasu razboljevanja usled Kovida-19.

Trenutno je na lečenju 22 mališana i pet beba koje nemaju ni mesec dana, a kako je za „Blic“ rekla rukovodilac bolnice doktorka Olivera Ostojić, tokom dana iz Novog Pazara biće upućene još tri tek rođene bebe, za koje tek treba da se utvrdi da li su pozitivne na kovid.

Trenutno je na lečenju u dečjoj bolnici KBC "Dragiša Mišović" 22 dece sa 11 roditelja koji su pratioci. Dve devojke imaju ozbiljne upale pluća, a na lečenju je i pet beba.

„Deo najmlađih koje sada lečimo imaju i druge bolesti, dva ozbiljna hematoonkološka pacijenta, kardiološka i neurološka. Bebe imaju svoju kliničku sliku i na rentgenu upalu pluća. Trudimo se da svi budu dobro“, kaže doktorka Ostojić.

Ona ističe da su sada teži pacijenti nego prošli put, odnosno da su sa ozbiljnijom kliničkom slikom u odnosu na prošli talas razboljevanja. U ovoj Dečjoj bolnici svi su na radnom mestu, niko nije na odmoru, niti je išao od marta, kada je proglašena epidemija u Srbiji.

„Za sada su svi zdravstveni radnici dobro, niko nije zaražen. Sve je dobro organizovano i trudimo se da niko ne ispadne iz stroja“, kaže dr Ostojić.

Ona apeluje na domove zdravlja da rade trijaže pacijenata koji se javljaju. Roditelji koji sumnjaju da dete ima simptome, odnosno, ako na primer, dete ima temperaturu 37,2, treba da odlaze kod svog doktora, a ne u bolnice jer se u bolnicama ne obavljaju testiranja.

„Treba da idu u Dom zdravlja gde bi trebalo da se odradi dobra trijaža, testira, prepiše prva terapija i odredi da li je dete za bolničko lečenje ili ne“, objašnjava dr Ostojić.

U Dečju bolnicu KBC "Dragiša Mišović" upućuju se deca iz cele Srbije.

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva