:

:

TV Most

clock

Maj 27, 2020   14:58

0

23

U Srbiji 48 novih slučajeva koronavirusa, preminuo 1 pacijent

Prema poslednjim podacima, u Srbiji je registrovano 48 novih slučajeva koronavirusa. Jedna osoba je preminula.

U Srbiji je u poslednja 24 sata testirano 5.174 osobe, od kojih je 48 bilo pozitivno na koronavirus. Preminuo je jedan pacijent.

Krizni štab, kojim je predsedavala premijerka Ana Brnabić, jednoglasno je odlučio da se relaksiraju mere u skladu trenutnom epidemiološkom situacijom. 

Od 1. juna na sportskim događjima na otvorenom biće dozvoljeno prisustvo publike uz distancu od jednog metra, kao i okupljanje na otvorenom do 1.000 ljudi.

Takođe, od 1. juna počinje na zahtev građana testiranje za oktrivanje antitela.

Kisić: Zatvaraćemo jednu po jednu kovid bolnicu

Sve je manje hospitalizovanih pacijenata inficiranih Kovidom 19 zbog čega će se u narednom periodu kovid bolnice postepeno zatvarati i vraćati njihovoj prvobitnoj nameni, izjavila je danas epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

Ona je kazala da na današnjoj sednici Kriznog štaba, kojim je predsedavala premijerka Ana Brnabić, nije razmatrano zatvaranje još neke konkretne kovid bolnice, ali je napomenula da je sve manje kapaciteta potrebno za smeštaj zaraženih korona virusom.

"U narednom periodu zatvaraćemo jednu po jednu kovid bolnicu i vratiti je u njenu prvobitnu namenu", rekla je Kisić za Tanjug.

Ona je kazala da se u Srbiji nastavlja trend pada učestalosti obolevanja od koronavirusa uz sporadična žarišta.

Podsetila je da su se poslednjih nedelja pojavila žarišta u radnim kolektivima, ali da se reagovalo na vreme i da su prepoznati prvi slučajevi infekcije.

"Sve osobe koje su inficirane i njihovi kontakti su testirani i uspeli smo da na vreme zaustavimo dalje širenje virusa na opštu populaciju", rekla je Kisić Tepavčević.

Naglasila je da dve trećine zaraženih u radnim kolektivima u Leskovcu, Vranju i Smederevu nisu imali simptome zaraze i da se radilo o asimptomatskim nosiocima bolesti što, kako kaže, pokazuje da je smanjena aktivnost virusa Kovid 19 u populaciji.

Pojedine bolnice već su izašle iz kovid sistema, kao što je Institut za ortopediju "Banjica" i nova zgrada KC Niš, a prazne se Opšta bolnica u Pančevu i KBC Zvezdara.

Izvor: RTS

koronavirusSrbija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva