:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Jul 30, 2019   17:09

0

137

U Srbiji bezbedni i kvalitetni lekovi, ocenila SZO

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) svrstala je Srbiju među 50 najboljih zemlja u svetu po bezbednosti i kvalitetu lekova i vakcina. Srbija je prvi put učestvovala u ovakvom ocenjivanju i jedina je zemlja u regionu koja je dobila dobru ocenu.

Direktor Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) Saša Jaćović kaže da je to potvrda da ALIMS radi dobro svoj posao i da su prepoznati kao lideri u regionu.

"Za građane Srbije to je dodatna sigurnost da su lekovi koji se koriste u bolnicama i koji su u prometu u apotekama potvrđenog kvaliteta, efikasnosti i bezbednosti", rekao je Jaćović za Tanjug.

On je pojasnio da je SZO merila 285 različitih indikatora i da je Srbija ocenjena trojkom, što je u svetskim razmerama, kako kaže, više nego dobar rezultat.

Objašnjava da samo nekoliko razvijenih zemalja sveta ima ocenu četiri, dok većina zapadnoevropskih zemalja ima ocenu tri, kao i Srbija. "U regionu nijedna zemlja nije među 50 najboljih zemalja u svetu po bezbednosti lekova, čak ni neke zemlje EU", rekao je Jaćović i dodao da je SZO procenila da eksperti iz ALIMS-a mogu da budu edukatori u zemljama regiona kako bi i one postigle dobar rezultat.

Predsednica radne grupe za koordinaciju i sprovođenje preporuka SZO Dragana Šmigling Koruga kaže da je takvim rezultatima Srbije prethodio višegodišnji rad Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", Agencije za lekove.

"Bio je to dug proces koji je podrazumevao naše sazrevanje našeg sistema koji ima cilj da reguliše oblast lekova i primenu propisa u Srbiji tako da svaki pacijent može da bude siguran da će dobiti kvalitetan, efikasan i bezbedan lek", naglasila je ona. Dodaje da se to odnosi i na vakcine, koje su posebna kategorija jer se daju zdravoj populaciji i deci.

Srbija je, kako kaže, na kraju procesa imala opsežno ocenjivanje koje su sproveli eksperti SZO, koji su procenili da sistem u Srbiji može da se proglasi zrelim, funkcionalnim kao što su u zemljama razvijenog sveta.

Tokom višegodišnjeg rada urađena je detaljna analiza sistema i sprovedene su mnoge aktivnosti koje se odnose na strateške i razvojne planove, planiranje i pripremu reagovanja u kriznim i vanrednim situacijama, kao i brze reakcije u slučaju potrebe povlačenja leka iz prometa.

Obavljena je procena dokumentacije i izdavanja dozvole za lek, praćenje i prijavljivanje neželjenih reakcija na lek i koordinacije svih aktivnosti na tom polju, dalje usklađivanje kliničkih ispitivanja lekova s najvišim svetskim standardima, kao i usavršavanje kontrole kvaliteta svih lekova za humanu upotrebu, uključujući i vakcine prema strogo propisanim smernicama.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva