:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

April 09, 2020   16:00

0

50

U Srbiji još 201 oboleli, preminuo jedan pacijent

U Srbiji je do danas u 15 sati registrovan još 201 oboleli od virusa korona, ukupno 2.867 zaraženih, dok je u poslednjih 24 sata preminula još jedna osoba, ukupno 66, saopštila je zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević.

 

Ona je navela da je u poslednja 24 sata u Srbiji testirano još 1.586 osoba, od kojih je 201 laboratorijski nalaz bio pozitivan na virus.
Ukupno, danas do 15 sati testirano je 12.347 osoba u našoj zemlji.
Kisić je navela da je 1.907 pacijenata hospitalizovano, dok jena respiratoru 127 pacijenata.
U poslednjih 24 sata još jedna osoba, muškarac, preminuo je usled infekcije Kovidom 19, pa je ukupan broj preminulih 66.
Kisić je navela da je prosečna starost preminulih 64,3 godine, a smrtnost sada iznosi 2,3 odsto.
Od preminulih osoba, 49 je muškaraca, a 17 žena.
Među hospitalizovanim pacijentima, 39 se nalazi na Infektivnoj klinici KCS, 20 na Infektivnoj klinici KC Niš, 126 u KC Vojvodine, 60 u KC Kragujevcu 60, u KBC "Dragiša Mišović" 259, na Pulmologiji KCS 73.
U KC Niš u staroj zgradi Hirurgije je 24 pacijenata, na niškoj pulmologiji 55, u zgradi rehabilitacije KC Niš 11, u KBC "Zemun" 344 i u KBC "Zvezdara" 378 pacijenata.
Kisić je navela da je na Beogradskom sajmu smešteno 164 osobe, u niškom Čairu 229, na Novosadskom 48 i u VMC-u 61 osoba.

U srpskim sredinama na KiM kod 38 osoba je potvrđen korona virus, rekla je Kisić Tepavčević i dodala da je sitacija u tom delu zemlje pod kontrolom. "U srpskim sredinama na KiM se radi intenzivni nadzor", rekla je Kisić odgovarajući na pitanja novinara.
Kaže da 38 osoba zaraženih virusom imaju blage oblike ispoljavanja i da se sada radi intenzivno istraživanje kontakata koje su imali.
Ona je kazala da je Krizni štab zadovoljan kontrolom po pitanju korona virusa u tom delu zemlje.
Brojevi u vezi sa stanjem virusa u korona u Srbiji su stabilni, čak i u blagom padu, ali to ne sme da nas zavara, jer upravo sada moramo da budemo maksimalno odgovorni i poštujemo mere, poručila je Kisić Tepavčević.
“Ako nastavimo da poštujemo mere, izvesno je da se uskoro bliži kraj ove epidemije”, rekla je Kisić odgovarajući na pitanja novinara u Palati Srbija.
Pred najduži policijski čas do sada, Kisić je naglasila da je u ovim trenucima bitno da gradajni poštuju mere predostrožnosti u cilju sprečavanja širenja infekcije i to ne samo pred vikend, već i ostalim danima.
Prema njenim rečima,većina građana poštuje mere države i to se, dodaje, prema brojkama i vidi.

Kon: Dobro smo, ali i nadalje moramo da budemo striktni

Epidemiolog Predrag Kon kaže da se beleži peti dan da je kriva obolevljana od korona virusa zaravnjena, ali da moramo biti vrlo striktni u merama.
"Mi smo dobro. U celoj ovoj stuaciji mi jesmo dobro. Nadalje moramo da budemo vrlo striktni u svim merama koje smo isplanirali", rekao je Kon na pres konferenciji.
Kako je rekao, svakako da bi bilo bolje da ima i još mnogo manje zaraženih, ali je naveo da smo sada već 5. dan u situaciji da je krivulja zaravnjena.
"Ali, plašimo se da ne uđe u osetljive sredine i da naglo dođe do širenja epidemije. Pre svega u domovima za stare, jer je to najosteljivije mesto koje treba da čuvamo kao oči u glavi. Tu ne sme da nam uđe virus i to moramo kako znamo i umemo da sprečimo", upozorio je Kon.
"Moramo da čekamo, iz dana u dan. Mere su ozbiljne, svi smo toga svesni. Videćemo brojke tokom vikedna i posle toga će morati da se odlučuje", rekao je Kon.
Kon je rekao da se polako povećava broj testiranja, ali ukazuje da je problem što nedostaje laboratorijski kadar koji mora biti ne samo osposobljen za unos podataka, već mora biti i medicinski obrazovan.
„Nemamo takvog kadra da bi mogli da odgovorimo takvom pritisku naglog povećanja“, objasnio je on na konferencij za štampu.
Kazao je da je problem i što su neki saopštavali da mogu da urade tri puta više testova nego što je to slučaj.
„ Ako neko kaže da može tri puta više testova da uradi vi planirate čitav sistem na osnovu toga, a onda se utvrdi da on to ne može“, objasnio je Kon.
„Ova situacija je vanredna i to se u svim delovima jasno vidi. Nije dovoljno dobro planirano, jer je neko mislio da može više nego što može“, kazao je Kon.
Istakao je da je ozbiljno pitanje što nemamo kadra u ovoj oblasti, i da je to pitanje odnosa prema tom delu medicine i uopšte prevencije.
Zamenica direktorka Instituta „Batut“ Darija Kisić-Tepavčević naglasila je da su indikacije za testiranje definisane, i da odgovaraju proširenom testiranju. „Sve osobe koje su imale takve indickacije su testirane. Jedino zbog nedostatka kapaciteta u određenom momentu imali smo zastoj u analizi i obavljaljivanju rezultata“.
Kisić-Tepavčević ukazala je da je završena izgradnja specijalne laboratorije kovid uz ogromnu podršku Kine. „Tokom vikenda dolazi oprema, a kapacitet će biti 2. 000 testova dnevno. Krajem sledeće nedelje bi mogla da profunkcioniše ta laboratorija“, kazala je ona.
Rekla je da se značajno povećava kapacitet i dodala da su sve indikacje obuhvaćene i da su pokriven sve rizične grupe. „Kada budemo imali veći kapacitet biće minimalno vreme čekanja na rezultate“, dodala je ona.
Goran Stevanović, direktor Instituta za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije, upitan da objasni zašto više muškaraca od žena umire, rekao je da odgovor na ovo pitanje nema.
„To je zapažanje, karakteristika bolesti. Zašto je tako, saznaćemo kada sve prođe“, ukazao je on.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva