:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Oktobar 27, 2021   16:15

0

43

U Srbiju stigao prvi Štadlerov brzi voz, od ukupno tri

Prvi brzi voz, od ukupno tri, koje je Srbija kupila od švajcarske kompanije Štadler stigao je danas u Srbiju, potvrdio je Tanjugu ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

Drugi i treći voz koji će se, takođe, koristiti na pruzi za brzine do 200 kilometara na sat, od Beograda do Subotice, trebalo bi Srbiji da budu isporučeni do kraja godine.

Ugovor o nabavci tri putnička elektromotorna voza za brzine od 200 kilometara na sat potpisan je 8. aprila u Beogradu.

Jedini ponuđač koji je dostavio ponudu na tender bio je renomirani švajcarski proizvođač Štadler, sa ponuđenom cenom od 62,2 miliona evra (62.197.200 evra sa PDV-om).

U pitanju su tri najsavremenije, dvospratne elektromotorne garniture, izuzetnog komfora, koje nose oznaku Štadler JIS S 200.

U vozu ima ukupno 316 sedišta, uključujući i mesta za smeštaj osoba sa smanjenom pokretljivošću.

Takođe, postoji vaj-faj internet, displeji koji pokazuju zauzetost sedišta i mini bar.

Kako je ranije najavljeno, prva deonica brze pruge Beograd - Budimpešte, od Beogada do Novog Sada trebalo bi da bude puštena u saobraćaj do marta naredne godine, a putovanje između ta dva grada trajaće samo pola sata.

Karta će, prema ranijim najavama, koštati najverovatnije oko 1.000 dinara.

"Dva puta dnevno će građani moći da putuju direktno od Beograda do Novog Sada i stignu za 30 minuta i to će koštati oko 1.000 dinara, bez mnogo stajanja. Neki vozovi će se zaustavljati na više stanica i vožnja će biti jeftinija, a trajace oko 48 do 52 minuta", rekao je ranije Momirović.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva