:

:

TV Most

clock

Jul 27, 2019   10:35

0

646

U srpskim bolnicama na Kosmetu leče se svi

Zdravstvene ustanove na Kosovu i Metohiji već dve decenije rade u otežanim uslovima, često bez vode i struje. Sada dodatno prištinske takse otežavaju dopremanje lekova i medicinskog materijala. Zahvaljujući profesionalizmu lekara, stanovništvo nikada nisu ostavili bez neophodne pomoći. Dva Kliničko-bolnička centra, u Kosovskoj Mitrovici i Gračanici, uspevaju da prevaziđu sve teškoće u radu i da održe normalno funkcionisanje svih službi.

U Zdravstvenom centru u severnom delu Kosovske Mitrovice pregledi i operacije se ne zakazuju. Sve se radi odmah zbog pacijenata koji iz sredina odakle dolaze nemaju redovan prevoz.

Medicinsko osoblje i lekari kažu da su navikli na različite situacije pa probleme strpljivo prevazilaze kako bi svi pacijenti na vreme dobili potrebnu medicinsku pomoć.

"Mislim da ne postoji bolnica u kojoj je teža situacija nego zdravstveni centar u Kosovskoj Mitrovici. To je ustanova koja pruža preko 95 odsto svih stacionarnih usluga na teritoriji Kosova i Metohije. Nažalost, i jedina ustanova koja je Srbima na raspolaganju u bratskoj sredini", kaže doc. dr Zlatan Elek, pomoćnik direktora KBC-a u Kosovskoj Mitrovici.

Na Kosovu i Metohiji zdravstveni radnici moraju da se bore za svoj, ali i za opstanak institucija u kojima rade, jer su često na udaru političkih odluka koje dolaze iz Prištine.

"Kosovske institucije praktično pokušavaju da otežaju uslove za život, da naš život učine što težim i to se radi planski, organizovano, sistematski", ističe direktor KBC-a dr Milan Ivanović.

Pritisak je, kažu, uvek jak, i to se neminovno odražava na sveukupno zdravlje stanovnika.

"Jako su izražene neke kardiovaskularne bolesti, gde stres ima svoj primat", navodi dr Bojana Bojković koja je načelnica Internog odeljenja.

U srpskim zdravstvenim ustanovama leče se svi, bez obzira na nacionalnu pripadnost.

Kliničko-bolnički centar Priština, koji dve decenije radi u Gračanici, zbrinjava više od 60.000 osiguranika.

"Imamo dovoljno hrabrosti, čvrstine i znanja da na ovim prostorima našem narodu i u daljoj budućnosti omogućimo kvalitetnu zaštitu jer smo svesni da je to jedan od ključnih faktora opstanka na Kosmetu", rekao je v. d. direktora KBC Priština–Gračanica prof. dr Bratislav Lazić.

Srpski zdravstveni radnici poručuju da zdravstvo ne sme biti teren za političke igre, jer pravo na kvalitetnu zdravstvenu negu, kažu, moraju da imaju podjednako svi stanovnici Kosova i Metohije.

Izvor: RTS

Zdravstveni centar Kosovska MitrovicalekariKiMKBC Priština - Gračanica
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva