:

:

TV Most

clock

April 09, 2020   10:16

0

181

U srpskim sredinama na KiM dobra snabdevenost, dovoljno zaštitne opreme

Borba protiv korona virusa nije prva vest u Prištini i da zato nema prave slike o epidemiološkoj situaciji na Kosovu i Metohiji, izjavio je danas direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić i naglasio da Vlada Srbije preduzima posebne mere zaštite u sredinama sa srpskim stanovništvom.

Kako je rekao, u zdravstvenim ustanovama u srpskim sredinama na KiM biće zaposleno 75 lekara i 200 medicinskih sestara koji su trenutno na evideniciji Nacionalne službe za zapošljavanje u južnoj pokrajini.

Đurić je za TV Hepi rekao da kod običnih građana na KiM postoji svest o tome da je korona virus ''''zajednička nesreća'''', ali da među Albancima ima onih koji pokušavaju da iskoriste krizu sa epidemijom i okrive Srbiju za širenje korona virusa u južnoj pokrajini.

''''Govore da Srbija namerno nije blokirala širenje virusa, a mi smo u srpskim sredinama čak tri dana ranije nego u drugim delovima Srbije, zatvorili škole i uveli vrlo restriktivne mere, a Kosovska Mitrovica i Zvečan su u karantinu'''', rekao je Đurić i dodao da će biti pooštrene mere zabrane kretanja.

Naglasio je da je u srpskim sredinama na KiM dobra snabdevenost i da je Kancelarija obezbedila 250 kamiona sa namirnicama, kao i da se i Albanci snabdevaju na severu KiM.

Dodao je da je u Studentskom centru u Kosovskoj Mitrovici napravljena privremna bolnica za zaražene sa lakšom kliničkom slikom, kao i da je sa Prištinom uspostavljena saradnja kako bi se što više građana testiralo.

''Tako da je deo testova do sada odlazio u Kraljevo, a deo u Prištinu. U ovom trenutku ima Albanaca koji koriste usluge srpskog zdravstvenog sistema, kao što ima i Srba koje su testirali doktori u prištinskim zdravstvenim institucijama'''', kazao je Đurić.

Naglasio je da se ulažu veliki napori da se spasu životi građana i da je u srpske sredine na KiM do sada isporučeno desetine hiljada zaštitnih maski, kao i skafanderi, hlorokin i druge lekovi.

Đurić je rekao da je država već uložila 300 miliona evra u najsavremeniju opremu i respiratore kojih po glavi stanovnika Srbija ima mnogo više nego države u regionu.

''''Napravili smo i organizovali renovirane bolnice. Srbi su najbolji kada je nateže, neki kažu, a ja u to verujem. Pokazali smo ozbiljan odnos i zato ćemo među prvima pobediti epidemiju'''', kazao je Đurić.

Izvor: Танјуг

KiMĐurićKancelarija za KiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva