:

:

TV Most

clock

Septembar 23, 2020   21:49

0

97

U svetu zaraženo 32.000.000 ljudi

Prema podacima sajta Worldometar, u svetu je zaraženo korona virusom više od 32 miliona ljudi.

SAD su najviše pogođene pandemijom kovida-19 - zaraženo je više od sedam miliona ljudi, a preminulo je više od 200.000.

Na drugom mestu je Indija sa skoro šest miliona obolelih i sa više od 91.000 preminulih.

Brazil je na trećem mestu po broju zaraženih - 4,6 miliona ljudi je inficirano korona virusom, a preminulo je više od 138.000.

Na četvrtom mestu u svetu i prvom u Evropi je Rusija u kojoj je obolelo 1.1 milion ljudi, a preminulo skoro 20.000.

SZO je saopštio da se takozvanom KOVAKS-u (globalni plan vakcinacije), koji planira da isporuči oko dve milijarde doza vakcine globalno do kraja sledeće godine, pridružilo 156 država, ali da nedostaju velike zemlje poput Kine, Rusije i SAD.

Još jedan broj zemalja će se registrovati za globalni plan vakcinacije, a neka od kašnjenja nastala su zbog proceduralnih pitanja, a ne zbog sumnji u šemu, izjavila je danas portparolka Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Margaret Heris.

A zdravstveni stručnjaci Južne Koreje upozorili su danas na potencijalno izbijanje takozvane tvindemije (istovremenih epidemija gripa i korona virusa) tokom zime.Korejska agencija za kontrolu i prevenciju bolesti (KDCA) ranije je, takođe, potvrdila slučaj preklapanja obe respiratorne bolesti.

U Brazilu još 33.536 zaraženih virusom, preminulo 836 osoba

U Brazilu je u poslednja 24 sata zabeleženo 33.536 novih slučajeva korona virusa, a preminulo je još 836 osoba, saopštilo je Ministarstvo zdravlja te zemlje.

Kako prenosi Rojters, ukupno je u Brazilu zabeleženo više od 4,59 miliona slučajeva korona virusa, dok je do sada preminulo 138.108 ljudi.

Brazil je na trećem mestu u svetu po broju obolelih od korona virusa, posle SAD i Indije, a na drugom po broju preminulih, posle SAD.

U Meksiku 4.683 nova slučaja, preminula 651 osoba

U Meksiku su u poslednja 24 sata potvrđena 4,683 nova slučaja korona virusa, a preminula je 651 osoba, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Time je ukupan broj zaraženih porastao na 705.263, a preminulo je ukupno 74.348 osoba, prenosi Rojters.

U Kini blagi porast broja novozaraženih, danas 10

U Kini je u poslednja 24 sata prijavljeno 10 novih slučajeva korona virusa, što je blagi porast u odnosu na prethodni dan kada ih je bilo šest, a svi novi slučajevi su importovani, saopštila je Nacionalna zdravstvena komisija.

Broj asimptomatskih slučajeva koji ne ulaze u zvaničnu statistiku takođe je porastao sa 15 na 18, prenosi Rojters.

Od početka epidemije u Kini je zabeleženo ukupno 85.307 slučajeva korona virusa, a preminule su 4.634 osobe.

U Viktoriji ispunjen uslov za ublažavanje mera

U australijskom žarištu korona virusa, državi Viktorija, u poslednja 24 sata potvrđeno je 15 novih slučajeva i pet preminulih, a nakon pada broja novozaraženih u poslednje dve nedelje razmatra se ublažavanje epidemioloških mera od 26. septembra.

Prosečan dnevni broj novoobolelih u prethodne dve nedelja u toj državi pao je ispod 30, što je preduslov da se oko 100.000 zaposlenih u pojedinim oblastima vrati na posao od 28. septembra, prenosi Rojters.

Noćni policijski čas i zabrana izlaska iz domova na više od dva sata u Melburnu trebalo bi da budu ukinuti 25. oktobra, pod uslovom da dvonedeljni prosek dnevnog broja novozaraženih padne na pet.

Od skoro 27.000 zaraženih u Australiji od početka epidemije, 75 odsto je iz Viktorije, a u toj državi je potvrđeno i 90 odsto od ukupno 859 smrtnih slučajeva.

U Južnoj Koreji ponovo trocifren broj novozaraženih

Dnevni broj novih slučajeva korona virusa u Južnoj Koreji ponovo je danas premašio 100, nakon tri uzastopna dana sa dvocifrenim dnevnim porastom.

U toj zemlji je u poslednja 24 sata potvrđeno 110 novoobolelih, od kojih je samo jedan uvezen.

Od sredine avgusta u Južnoj Koreji je više od mesec dana beležen trocifren dnevni broj inificiranih zbog žarišta u jednoj crkvi u Seulu i antivladinog protesta, prenosi Jonhap.

Od početka epidemije u Južnoj Koreji je zabeleženo 23.216 slučajeva korona virusa, a preminulo je 388 osoba.

U Indiji ponovo skok broja novozaraženih

U Indiji je danas, posle jučerašnjeg pada, opet registovan porast broja novozaraženih, pošto je potvrđeno 83.347 novih slučajeva. Preminulo je 1.085 osoba, saopštilo je ministarstvo zdravlja, prenosi Rojters.

Indija sa populacijom od 1,4 milijarde, svakodnevno prijavljuje visok dnevni bilans infekcija, a njene preopterećene zdravstvene službe ulažu velike napore da pandemiju stave pod kontrolu.

Sa ukupno 5,6 miliona zaraženih Indija se nalazi na drugom mestu posle Sjedinjenih Država, a dosad je preminulo više od 90.000 ljudi.

Rekordan broj novozaraženih u Izraelu

U Izraelu je u poslednja 24 sata potvrđen 6.861 novi slučaj korona virusa, što je rekordan porast, koji dolazi u trenutku kada se vlada sprema da uvede strože restrikcije.

Tokom drugog zatvaranja u celoj zemlji biće ograničeno prisustvo molitvama i protestima, a radno vreme u javnom i privatnom sektoru biće skraćeno, prenosi CNN .

U Izraelu je u petak uveden lokdaun kako bi se suzbilo širenje korona virusa, ali tamošnji stručnjaci tvrde da restrikcije imaju suviše izuzetaka da bi se u tome uspelo.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva