:

:

TV Most

clock

April 21, 2020   12:07

0

209

U toku preispitivanje optužnica protiv OVK

Specijalizovana veća Kosova, poznata u javnosti kao sud za ratne zločine OVK nisu danas ni potvrdila, ni demantovala navode medija u Prištini da su podnete - podignute najmanje jedna do dve optužnice.

 

Na pitanje T a n j u g a  da li su i koliko optužnica dobili, u Specijalizovanim većina odgovaraju da su takve informacije poverljive sve do trenutka potvrđivanja optužnice.

Istovremeno podsećaju da su još u februaru imenovane sudije koje će odlučivati o potvrđivanju podnetih optužnica.

“U skladu sa Zakonom i Pravilnikom o raspoređivanju sudija Specijalizovanih veća sa liste međunarodnih sudija, predsednica je u februaru odredila sudiju za prethodni postupak koji će ispitati optužnice podnete od strane specijalizovanog tužioca. Sadržaj optužnica ostaje poverljiv sve do trenutka dok ih ne potvrdi sudija za prethodni postupak”, navode za Tanjug u Specijalizovanim većima.

Dodaju da tokom faze potvrđivanja optužnice, određeni sudija za prethodni postupak pregleda dokazni materijal priložen uz optužnicu da bi odlučio da li “u vezi sa osumnjičenim postoji dobro utemeljena sumnja”.

Naglašavaju da je u ovom trenutku nepotvrđena optužnica strogo poverljiva, kao i da Sudija za prethodni postupak ima rok od šest meseci da donose odluku da li će optužnicu da potvrdi ili odbaci.

Ukoliko sudija za prethodni postupak potvrdi optužnicu u celosti ili delimično, status osumnjičenog se menja i on postaje optuženo lice, a optužnica se obelodanjuje javnosti.

Izvor: T a n j u g

Sud za ratne zločineOVKSpecijalizovana veća Kosova
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva