:

:

TV Most

clock

April 04, 2023   17:25

0

168

U toku sastanak Petkovića i Bisljimija u Briselu

Šefovi pregovaračkih timova Beograda i Prištine Petar Petković i Besnik Bisljimi sastali su se danas u Briselu.

Sastanak je počeo oko 17.10 sati.

Na sastanku, uz prisustvo specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka trebalo bi da se razgovara o implementaciji dogovorenog u Ohridu.

Bisljimi se ranije sastao i sa komesarom EU za susedstvo i proširenje Oliverom Varheljijem.

Portparol EU Peter Stano u ponedeljak je naveo da taj blok zemalja očekuje od tzv. Kosova i Srbije da doprinesu stvaranju i održavanju atmosfere normalizacije, pomirenja i brzog sprovođenja obaveza dogovrenim sredinom marta u Ohridu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da će pregovori na tehničkom nivou u Briselu biti teški, jer, kako je naveo, ne misli da Priština planira da bilo šta stvarno uradi.

Srbija je, kako je istakao, posvećena dijalogu i ispuniće obećano, a "ono što smo rekli da nećemo uraditi, naravno da nećemo uraditi", naglasio je Vučić.

Lajčak: U Briselu o primeni sporazuma i tekućim pitanjima

Specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine objavio je da danas u Briselu sa glavnim pregovaračima Petrom Petkovićem i Besnikom Bisljimijem razgovara o implementaciji dogovora postignutih u Ohridu 18. marta.

"Danas sam domaćin sastanka u okviru dijaloga na nivou glavnih pregovarača u Briselu, kako bismo razmotrili implementaciju dogovora na putu normaliizacije odnosa, kao i tekuća pitanja", napisao je Lajčak na Tviteru.

Lajčak se ranije danas odvojeno sastao sa glavnim pregovaračima Beograda i Prištine Petrom Petkovićem i Besnikom Bisljimijem.

Planirano je da kasnije danas bude održani i zajednički sastanak Petkovića i Bisljimija u prisustvu Lajčaka.

Kako je ranije rečeno iz EU, glavni pregovarači Beograda i Prištine pozvani su u Brisel radi dogovora o radu na u implementaciji onoga što je dogovoreno na sastancima u Ohridu 18. marta.

Šole i Lajčak razgovarali u Briselu

Specijalni savetnik američkog Stejt Departmenta Derek Šole razgovarao je danas sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom o ''snažnoj podršci koje SAD daju pegovorima Srbije i Kosova''.

''Uživao sam u razgovoru sa specijalnim predstavnikom EU o našoj snažnoj podršci dijalogu koji EU vodi između Kosova i Srbije i zajedničkoj posvećenosti putu Zapadnog Balkana ka integraciji u EU", napisao je Šole na Tviteru.

Malo posle 17 sati u Briselu je počeo sastanak šefova pregovaračkih timova Beograda i Prištine Petra Petkovića i Besnika Bisljimija uz posredovanje EU.

Izvor: T a n j u g; Foto: tviter/Miroslav Lajčak

KiMBriseldijalog Beograda i PrištineLajčakPetkovićBisljimi
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva