:

:

TV Most

Foto: Fejsbuk / Dalibor Jevtić

clock

Maj 31, 2023   13:39

0

517

U znak podrške sunarodnicima na severu gradonačelnik i odbornici SO Štrpce napustili sednicu

Današnja, peta redovna sednica Skupštine opštine Štrpce nije održana jer nije postignut kvorum. Gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić, kao i svi srpski odbornici i rukovodstvo Opštine, demonstrativno su napustili sednicu u znak podrške sunarodnicima na severu KiM, ali i u znak protesta protiv politike institucionalnog nasilja koju sprovodi Vlada Aljbina Kurtija. 

Dalibor Jevtić se na početku ove sednice veoma kratko ali sa jasnom porukom obratio prisutnima rekavši da oseća potrebu kao čovek pre svega, a zatim i kao gradonačelnik da izrazi svoj stav o dešavanjima na severu Kosova koji nezaobilazno utiču na sve nas. 

„Sa ovog mesta danas, osećam potrebu i imam obavezu da pružim punu podršku narodu na severu Kosova koji je izložen jednom institucionalnom nasilju koje se dešava u poslednje vreme kao odraz pogrešne politike režima u Prištini“, istakao je Jevtić.

„Takođe, kao predsednik opštine čiji sugrađani, čak i po oceni Ustavnog suda Kosova, i dalje protiv pravno i uz kršenje osnovnih ljudskih prava su u pritvoru. I svih izazova sa kojima smo se i mi ovde, u opštini Štrpce suočavali, i od toga da i dan danas, iako smo mi u ovoj instituciji, u Skupštini opštini Štrpce, dvotrećinskom većinom uputili apel i zahtev da se omogući rad privremenog organa i da se ljudima koji od tog posla žive omogući egzistencija, još uvek nismo dobili niti jedan odgovor... Pa uzimajući sve to u obzir, mišljenja sam i pozivam vas da napustimo ovu sednicu danas i kao znak podrške i solidarnosti sa našim narodom i kolegama na severu ali i kao vid protesta usled svega onoga šton nam se dešava, ponavljam, usled pogrešne politike režima u Prištini. Pozivam ujedno i apelujemo na naše sunarodnike, pre svega na severu, da protestuju mirno i demokratski i da ni na koji način ne napadaju pripadnike KFOR-a. Želimo da se na demokratski i miran način izborimo za naše pravo na život, na opstanak, na normalnost, i svakako želim još jednom da pozovem Vladu Kosova da prestane sa institucionalnim nasiljem koje vrši od kad su došli na vlast, jer to nije put i to nije model koji treba da se koristi a kada je o životu na ovim prostorima reč", navodi Jevtić. 

On je sve odbornike pozvao da napuste sednicu u znak podrške i solidarnosti sa narodom na severu KiM.

"Na kraju, još jednom pozivam vas da svi zajedno napustimo ovu sednicu u znak podrške i solidarnosti, to je najmanje što možemo da učinimo u ovom trenutku“, zaključio je Jevtić i zatim je napustio salu SO Štrpce, a za njim i svi srpski odbornici kao i čitavo opštinsko rukovodstvo. 

Izvor: TV Most, Saopštenje

Dalibor JevtićSO Štrpce
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva