:

:

TV Most

clock

Jun 26, 2022   16:00

0

126

U Zubinom Potoku održan "Vidovdanski šahovski turnir"

U Zubinom Potoku danas je održan tradicionalni "Vidovdanski šahovski turnir" na kom je učešće uzelo preko 40 takmičara. Turnir je održan pod pokroviteljstvom Privremenog organa opštine Zubin Potok, a u organizaciji Šahovskog saveza Kosova i Metohije i Šahovskog saveza Srbije.

Direktor Sportsko rekreativnog centra u Zubinom Potoku Igor Ivković rekao je da je ovo samo još jedan pokazatelj koliko opština Zubin Potok neguje sportski duh i podržava sportske manifestacije.

"Opština Zubin Potok je i ove godine pokazala da je grad sporta da se sport ovde unapređuje i da se ulaže u sport. Zahvaljujem se svim učesnicima turnira koji je ove godine masovniji nego inače i svim učesnicima želim puno uspeha u takmičenju", rekao je Ivković na otvaranju šahovskog turnira.

Generalni sekretar Šahovskog saveza Srbije Andrija Jorgić istakao je da je ponosan što je danas u Zubinom Potoku, da ovakvi turniri podstiču popularnost šaha, a da ga posebno raduje veliki broj učesnika.

"Verujte da nije teško organizovati ovako nešto. Treba imati volje i želje. Ovaj turnir ima veliku tradiciju, ovo je 22. Vidovdanski turnir po redu i svi smo ponosni na tu tradiciju. Na nama je da radimo na tome da ovaj turnir bude tradicionalan i da se održava u svim gradovima na Kosovu i Metohiji. Ovo što se danas dešava ovde daje primer kako jedna lokalna samouprava može da doprinese afirmaciji svim vrednostima koje malo i nedostaju i apelujem na ostale lokalne samouprave da pomognu svoje klubove", rekao je Jorgić.

On ističe da je tokom ove godine oformljen još jedan klub na prostorima Kosova.

"Formiran je i sedmi šahovski klub na KiM to je ŠK Goraždevac, danas smo im uručili i opremu od 10 šahovskih garnitura i pet satova koji će im mnogo značiti za prvi deo njihove dalje afirmacije. Raduje me što šah ima svoju ligu u okviru Kosova i Metohije pod pokrivetljstvom Šahovskog saveza Srbije", istako je Jorgić i izrazio očekivanja da će u narednom periodu više dece želeti da se priključi šahovskim klubovima.

Šahovski velemajstor Boban Bogosavljević iz Vršca koji se danas takmičio na ovom turniru rekao je da ga fascinira srdačnost ljudi koje je sreo na Kosovu i da je ova organizacija primer kako treba organizovati jedan šahovski turnir jednodnevnog karaktera.

"Sjajna organizacija i gostoprimstvo. Prvi put sam na Kosovu i Metohiji, došao sam na poziv prijatelja i osećaj je fenomenalan. Na turniru će biti i nekoliko velemajstora pa će pored velikog broja učesnika ovo biti jako kvalitetan turnir. Uslovi su odlični i domaćini su se potrudili i verujem da će u godinama koje dolaze ovo biti još masovniji i kvalitetniji turnir", kaže Bogosavljević.

Među takmičarima našla se i Marija Perović koja je izrazila nadu da će više devojaka želeti da se takmiči u šahu i da će jednog dana biti oformljen ženski šahovski klub.

"Ovo je sport za sve, nema pravila muško-žensko. Svi se borimo da najbolji pobedi. Ja sam u šahu uz oca od malena i jedina sam cura koja će se danas boriti protiv muškaraca i daću sve od sebe. Volela bih da ubuduće stvorimo ženski šahovski klub na Kosovu i Metohiji i da jednog dana budem predstavnica tog kluba", kaže ona.

Izvor: Kosovo online; Foto; Kosovo online

KiMZubin PotokVidovdanski šahovski turni
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva