:

:

TV Most

clock

Maj 11, 2015   19:30

0

237

U narednih mesec dana pregovori o ZSO



"To je jedna od ključnih tema u Briselskom sporazumu na čijoj punoj implementaciji Brisel insistira", naglasio je Devenport gostujući u emisiji Pravi ugao.

On je potvrdio da za sada nije došlo do direktnih razgovora između Beograda i Prištine na tu temu, i naglasio da je uloga Evropske komisije i Delegacije EU u Beogradu da podržavaju napore za direktne razgovore.

Ističući da do implementacije sporazuma mora da dođe kroz diskusiju, on je naveo da su se zbog toga premijer Srbije Aleksandar Vučić i Kosova Isa Mustafa dogovorili na poslednjem sastanku u Briselu u aprilu da u narednih mesec dana dođe do diskusije. "Naša nada i očekivanje, kao i građana ovde i u Prištini je da dođe do napretka na evropskom putu, ali bez aktivnog učešća obe strane neće doći do toga. Naša uloga je da podržavamo sve ove napore i da dođe do sprovođenja i od jedne i od druge strane svih tih veoma bitnih obaveza", rekao je Devenport.

Govoreći o evropskom putu Srbije, on je naveo da bi se, prema njihovim istraživanjima, na referendumu za ulazak u Evropsku uniju pozitivno izjasnilo oko 70 odsto birača Srbije.

Kada je u pitanju početak pregovora, Devenport je podsetio da je u petak rekao da bi do početka pregovora sa EU moglo da dođe do kraja ove godine. "Ali može da dođe i pre. Sve zavisi od kvaliteta rada u vezi sa jednom i drugom temom (pravosuđe i policija)", napomenuo je Devenport.

On je istakao da je jučerašnji teroristički napad u Skoplju jako zabrinjavajući i da takav incident niko ne može da toleriše. "Reč o strašnom napadu, došlo je do pogibije osam policiajca i 14 civila. Moramo da jako osudimo ovakve incidnete", naglasio je on.

Komentarišući podizanje borbene gotovosti Srbije, Deveport je rekao da je "prirodno" da vlada u Srbiji bude zabrinuta zbog situacije na granici sa Srbijom.

On smatra da Vlada Srbije može da ima pozitivan udeo u ovoj situaciji jer ima dobre odnose sa Vladom u Skoplju kao i sa drugim vladama u regionu.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva