:

:

TV Most

Foto: spc

clock

Avgust 09, 2015   12:05

0

130

U Osojanu obeleženo 14 godina od početka povratka

Liturgiju u crkvi Sv. Arhangela Gavrila u Osojanu služio je vladika raško-prizrenski Teodosije koji je pozvao Srbe da ne prodaju svoja imanja ističući da je to jedan od uslova opstanka na Kosovu i Metohiji.

Teodosije je istakao da je Osojane primer pozitivnog povratka raseljenih i izbeglih, ukazao da se tu radajaju deca i doddao da tamo gde ima dece ima i budućnosti, što je jedan od uslova opstanka na Kosovu.

"Drugi uslov je da zadržimo zemlju, onu zemlju koju smo primili ili nasledili od naših očeva ili dedova. Ne smemo nikako, iz bilo kojih sebičnih razloga, prodavati ono što sami nismo stekli i kupili. Ono što je stečeno nije blagosloveno prodavati…Moramo biti spremni i na žrtvu", poručio je Teodosije.

Vesna Maliković se 2006. godine vratila u Srbobran, u Metohiju, gde danas živi 13 uglavnom staračkih srpskih porodica od kojih samo ona radi.

"Ima mnogo problema, svih ovih 14 godina doživljavali smo sve i svašta, od toga da su nas ubijali, ranjavali, pljačkali, uzurpirali, ali bez obzira na to, svi su opstali. Nekada i ne razumem koliku to snagu imamo i uvek polazim od činjenice da nam Bog daje toliko tereta koliko možemo da izdržimo, a postoji motiv i želja da ovde ostanemo", rekla je ona.

Obeležavanju godišnjice povratka raseljenih u Metohiju u Osojanu prisustvovali su ispred Kancelarije za KiM Dušan Kozarev, zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović, ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić, srpski poslanici u Skupštini Kosova... Nakon liturgije priređen je kulturno-umetnički program i osvećen parohijski dom.

Povratak Srba u Metohiju započelo je avgusta 2001. godine, tada se u Osojane vratilo njih 54.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva