:

:

TV Most

clock

Novembar 10, 2015   12:05

0

129

U planu formiranje pet perinatalnih centara

Na sastanku, u Palati "Srbija", dogovoreno je i da domaći stručnjaci za vantelesnu oplodnju posete Češku, kako bi im tamošnje kolege prenele iskustva, a bilo je reči i o razmeni iskustava kad je reč o sistemu plaćanja medicinskih usloga po dijagnostički srodnim grupama (DRG).

Istovremeno, na sastanku je ministar Nemeček preneo Lončaru podršku češke vlade evropskim integracijama Srbije.

Lončar je nakon sastanka novinarima rekao da će u zdravstvenom sistemu doći do "ukrupnjavanja" ustanova, te će biti formirani centri u kojima će biti objedinjeni neonatologija i pedijatrija, a zatim i ginekologija, navodeći da je Češka jedna od zemalja sa najnižom stopom preminulih novorođenčadi.

To bi trebalo da budu međuregionalni perinatalni centri - dva u Beogradu i po jedan u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

Dogovoreno je, kako je rekao ministar, da svaki naš centar ima "paralelu" u Češkoj, što podrazumeva da će doći do razmene stručnjaka, kako bi češke kolege našim lekarima davali instrukcije.

"To je ono što su oni uradili i što je dalo rezultat. Odgovornost nije podeljena, već će biti na jednom mestu", rekao je Lončar.

Takođe, dogovoreno je i da srpski stručnjaci odu u Češku, kako bi is tamošnjeg iskustva popravili rezultate vantelesne oplodnje, koji kod nas još uvek nisu na zadovojavajućem nivou.

"Češka će nam pomoći i oko pomene zakona, da mi ne lutamo mnogo i da što pre daju rezultat, ali i da budu usklađeni sa evropskim propisima", rekao je Lončar.

Na sastanku je bilo reči i o sistemu plaćanja usluga po dijagnostički srodnim grupama (DRG), a koji Srbija namerava da uvede.

"Razgovarali smo o njihovim iskustvima, da ne ponavljamo greške, a da uvedemo ono što se pokazalo kao dobro", zaključio je Lončar.

Nemeček je, izrazivši zadovoljstvo što, kako je rekao, razgovara sa srpskim kolegom u trenutku kad je Srbija dobila toliko dobru ocenu EK a "situacija toliko napredovala da se mogu pokrenuti pregovori o članstvu Srbije u EU."

On je ponovio da češka vlada podržava evropski put Srbije, i dodao da će naša zemlja u tom procesu, gde god bilo potrebno, moći da računa na pomoć Češke.

"Kad je reč o prijateljskim zemljamam, na prvom mestu te saradnje i treba da bude oblast zdravstva", rekao je Nemeček.

On je ponovio da je Češka među zemljama sa najmanjom stopom smrtnosti novorođenčadi i rekao da mu je drago što će model objedinjavanja ustanova biti "preslikan" u Srbiji.

"Pronaćićemo za vaše buduće centre, partnerske centre u Češkoj, gde će vaši stručnjaci od naših videti kako radimo, i zatim preneti te procedure u Srbiju", rekao je Nemeček.

Kad je reč o DRG, Nemeček je rekao da je to sistem koji u Češkoj nije u potpunosti uspeo, ali će biti izmenjen.

"Tu smo da prenesemo i loše iskustvo, kako bi se izbegle greške, jer nam DRG sistem nije u potpunosti uspeo, a to je aktuelna tema u vašoj zemlji", rekao je Nemeček.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva