:

:

TV Most

clock

Avgust 25, 2016   12:05

0

115

U ponedeljak o genseku UN,Jovanović:Cilj ulazak u četvorku

Kako je u izjavi Tanjugu objasnio Nikola Jovanović iz Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj, glasanjem 29. avgusta završiće se važna faza, čiji je cilj bilo formiranje rang liste kandidata prema stepenu, broju i jačini podrške koju uživaju u Savetu bezbednosti.

“Iako nema formalnih kriterijuma, očekuje se da samo četvoro uđe u završnicu ovog procesa. Oni će nastaviti u septembru da budu predmet odlučivanja u Savetu bezbednosti, i to pre svega pet najvažnijih, stalnih članica SB”, rekao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, cilj Vuka Jeremića je da pokuša da se nađe među četiri najbolje plasirana kandidata kako bi se kvalifikovao za završno glasanje i postao "predmet razmatranja" najvećih svetskih sila - Kine, Francuske, Ruske Federacije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država.

“Šansa da Srbija ima svog predstavnika u završnici procesa izbora novog generalnog sekretara UN i da o njemu raspravljaju najveće sile predstavlja i veliku šansu za Srbiju da podigne svoju vidljivost i prestiž na međunarodnoj sceni, pogotovo imajući u vidu da je naša zemlja mala i da nema veliku, specifičnu težinu u međunarodnim odnosima”, istakao je Jovanović.

On je podvukao da kampanja za izbor Jeremića, osim prestiža za Srbiju, predstavlja i borbu protiv stereotipa o našoj zemlji koji i dalje važe u pojedinim delovima sveta.

Za četiri dana u Savetu bezbednosti moći će da se glasa, osim za Jeremića iz Srbije, za Antonija Gutjereša iz Portugala, Suzan Malkore iz Argentine i Helen Klark iz Novog Zelanda, za Slovenca Danila Tirka.

U trci će biti i Irina Bokova iz Bugarske, ali i Makedonac Srđan Kerim, Kristina Figuereš iz Kostarike, Natalija German iz Moldavije i Miroslav Lajčak iz Slovačke.

Iako Jeremić ima realnu šansu da uđe u takozvani “fajnal for”, izbor za prvog čoveka “svetske vlade” neće biti nimalo lak, imajući u vidu da se prepliću politički interesi velikih sila, kao i istorijske okolnosti preko kojih nije lako preći.

Kada se u ponedeljak završi glasanje, ulazi se u novu fazu u kojoj se metodologija odlučivanja menja, i na scenu stupa direktno pregovaranje, ali, kako navode poznavaoci, i “cenkanje” između velikih sila.

Na neki način kandidat i njegova kampanja ostaju u drugom planu, a u igri su drugi momenti, procene i dogovori.

Kako to treba shvatiti, za Tanjug objašnjavaju upućene diplomate, ističući da, na primer, Argentinka Malkora, koja važi za američkog favorita, može ostati bez glasa Velike Britanije, imajući u vidu istorijske sukobe oko Foklandskih ostrva te države sa Argentinom, ali i, možda, želje i potrebe Londona da i posle Bregzita manifestuje poziciju svetske sile.

Takođe, analiza kaže da Malkora ima iskustvo, jer je pet godina šefica kabineta sadašnjeg generalnog sekretara Ban Ki Muna, ali to, s druge strane, predstavlja i otežavajuću okolnost, pošto bi njeno izglasavanje zapravo suštinski predstavljalo reizbor sadašnjeg rukovodstva.

A i - dolazi iz "pogrešnog" dela sveta.

Naime, prema principu rotacije, po kojem se svaki put menja region odakle dolazi prvi čovek UN, ove godine na redu je Istočna Evropa, što povećava šanse Jeremiću, ali i Bokovoj, Tirku i Kerimu.

Iako je, prema neslužbenim procenama, favorit Ruske Federacije, Bokova je ipak u prethodnom krugu glasanja dobila čak sedam negativnih glasova, u odnosu na dva negativna Gutjerešu, četiri Jeremiću, šest Malkori, osam Klark.

Može li, ipak, Rusija da se opredeli za nekog drugog kandidata, ne nužno Jeremića, zasad je pitanje u domenu spekulacija, kažu diplomatski izvori, imajući u vidu da bi "cena" odustajanja od Bokove mogla biti prevelika ili premala, zavisno od tačke gledišta - Vašingtona, Moskve ili ostala tri centra svetskog odlučivanja.

Između takvih analiza i banalizovanja "visoke politike" tanka je crta, svakako.

Izvesno je da novi generalni sekretar UN mora da preuzme kancelariju do prvog januara, pa će se naredna četiri meseca na polju svetske diplomatije lomiti koplja i igrati ozbiljna partija šaha u borbi za pobedu jednog od ponuđenih kandidata.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva