:

:

TV Most

clock

Septembar 12, 2015   12:05

0

132

U Preševo stiglo dvadesetak autobusa sa izbeglicam

Izbeglicama koje iz Makedonije prvo dolaze do Miratovca, oko sedam kilometara udaljenog od Preševa, pomažu i volonteri iz lokalne Kancelarije za mlade koji su preneli Tanjugu da je do 16 časova stiglo 20 autobusa, kao i da se očekuje da će ih biti još.

Za izbeglice je obezbeđen besplatan autobuski prevoz do prihvatnog centra u Preševu gde se registruju i dobijaju prvu neophodnu pomoć.

Miratovačko polje kao i kamp u tom mestu jutros je bio gotovo prazan, dok je u prihvatnom centru u Preševu bilo oko 350 osoba.

U prethodnih 48 sati u prihvatnom centru registrovano je oko 2.500 izbeglica, ali nadležni procenjuju da je broj onih koji su ušli iz Srbije u Makedoniju bio i veći.

U Preševu je 8. jula otvoren Centar za privremeni prihvat i smeštaj izbeglica u kome se oni registruju.

Tu im je obezbeđena odgovarajuća administrativna podrška za dobijanje dokumenata kao i zdravstvena pomoć i hrana, to je mesto na kojem mogu da predahnu i da se odmore.

Zbog povećnog priliva migranata aktivisti Crvenog krsta počeli su da rade u tri smene, odnosno 24 sata dnevno.

I u Miratovcu, mestu uz makedonosku granicu, otvoren je privremeni kamp sa šatorima u kojem izbeglice dobijaju prvu pomoć.

Tu se naime, nakon ulaska u Srbiju, upućuju u grupama od po dvadesetak, a odatle ih autobusi UNHCR-a prevoze do Preševa.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva