:

:

TV Most

clock

Maj 22, 2019   19:11

0

202

Učenici Gimnazije u Kosovskoj Kamenici u programima Petnice

Učenici Gimnazije u Kosovskoj Kamenici, njih četvoro,  prvi put u istoriji ove škole učestvovali su u programu istraživačke stanice Petnica. Vrhunskih predavači preneli su im stručno znanje i naučili ih kako da rade u timu i da istražuju.

Veselj, Bojana, Jovana i Sandra učestvovali  su u naučnim projektima iz oblasti dizajna, matematike, fizike i društveno - humanističkih nauka.  Da matematika nije bauk, pokazala je mlada Jovana Pešić. Ona je tek prvi razred Gimnazije, ali je baš ovaj predmet privukao u Petnici. 
 
"Bila sam na jednom seminaru iz matematike i stvarno mi je bilo super. Naučili smo puno toga, kako da istražujemo, kako da budemo kritični i prema sebi i prema drugima, kako da budemo samostalni, ali i kako da budemo istrajni u tome", rekla je Jovana.
 
Njena vršnjakinja Bojana Miljković odabrala je društveno - humanističke nauke. Ono što je privuklo jeste da pravac u književnosti romantizam i pesme nastale u tom periodu, poveže sa mentaliteom okruženja u kojem živi.
 
"Uglavnom je to književnost romantizma zbog toga što sam želela da budu rodoljubive pesme, da bih mogla nekako da povežem sa našim mentalitetom i sa našom nacijom uopšte”, istakla je Bojana. 
 
Veselj Saliji, takođe učenik prvog razreda,  ima zadatak da od recikliranog otpada napravi dizajniran novi predmet. U prvom delu više su se bazirali na istraživanje, a praktični rad tek sledi.
 
"Dali su nam temu da istražimo i da uradimo jedan praktičan rad o reciklaži i problemu otpada koji se baca i zagađuje okolinu", kazao je Veselj. 
 
Sandru Miljković, učenicu trećeg razreda, privukla je fizika. Učestvovala je na seminaru iz ove oblasti, ali se upoznala i sa radom laboratorije i pisanjem izveštaja. Kaže da je Petnica iskustvo koje mnogo pomaže u nadograđivanju znanja.
 
"Petnica je zaista jedno predivno životno iskustvo, pruža toliko mogućnosti, pogotovo za nas odavde, toliko smo novih stvari naučili", rekla je Sandra.
 
Zbog nedostatka finansijskih sredstava u školi, učenici su sami plaćali prevoz do Valjeva gde je smeštena istraživačka stanica Petnica, a direktor Ivan Arsić  uspeo je da sklopi dogovor da učenici ne plaćaju participaciju koja je obavezna za sve učesnike.
 
Istraživačka stanica Petnica osnovana je 1982. godine na inicijativu grupe mladih istraživača, nastavnika i studenata nezadovoljnih postojećom praksom u obrazovanju i formiranju mladih naučnih kadrova. Ova institucija danas je poznata i ugledna u zemlji i u svetu. Posle učenika u "Gimnaziji Šilovo", ovo је još jedna škola iz Kosovskog Pomoravlja koja je učestvovala u istraživačkim timovima u Petnici. 

Izvor: RTV Puls

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva