:

:

TV Most

clock

Avgust 03, 2020   11:47

0

76

Učešće predstavnika Srba u državnoj proslavi ''Oluje'' neprihvatljivo

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih  lica sa prostora bivše Jugoslavije (Srpska koordinacija) smatra da je učešće predstavnika Srba u državnoj proslavi "Oluje"- akciji masovnog etničkog progona Srba iz Krajine, neprihvatljivo i da bi bilo u funkciji ''smokvinog lista'', kojim bi se prekrila zločinačka strana ''Oluje''.

Povodom  25 godišnjice napada hrvatske vojske  na Republiku Srpsku Krajinu, područje pod zaštitom snaga Ujedinjenih nacija, u akciji etničkog progona, koju je Hrvatska nazvala ''Oluja'', Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih  lica sa prostora bivše Jugoslavije (Srpska koordinacija), podseća da je u akciji etničkog čišćenja ''Oluja'', ubijeno 1.834 lica srpske nacionalnosti, od toga preko 1.200 srpskih civila od kojih je više od 60 odsto bilo starije od 60 godina, nestalo je preko 1800 lica, proterano je preko 250.000 Srba, zapaljeno preko 20.000 srpskih kuća i objekata, a preko 40.000 stanova u svojini Srba uzurpirano je i nikada nije vraćeno.

“Nalog  vrhovnika Hrvatske, Franje Tuđmana 'da se učine takvi udari da Srbi praktično nestanu', što je de iure bila naredba da se sprovede genocid, pripadnici hrvatske vojske su brutalno i sistematski izvršili, ubijajući  čak i starce i starice, koji nisu hteli da napuste svoja vekovna ognjišta, sistematski minirajući i uništavajući napuštene srpske kuće i infrastrukturu. Narednih desetak godina, Republika Hrvatska je preduzimala sistematske mere kako bi  onemogućila povratak Srba”, navodi se u saopštenju.

Za masovne ratne zločine počinjene u tzv. Oluji, u Hrvatskoj je pravosnažno danas osuđeno samo jedno lice. “Pečat na patnje porodica žrtava i prognanih dao je i Haški sud za ratne zločine, koji je konačnom drugostepenom presudom oslobodio hrvatske generale za udruženi zločinački poduhvat u 'Oluji', iako je prvostepenom presudom osudio  Gotovinu na 24 godine zatvora, a Markača na 18. Na taj način, pravda za porodice žrtava nije zadovoljena, već brutalno ismejana”. 

Srpska koordinacija podseća da je Međunarodni sud pravde u svojoj odluci od februara 2015. godine, utvrdio da su se tokom i nakon operacije ''Oluja'', dogodili zločini nad civilima, koji bi mogli biti dela izvršenja genocida, ''ali da nije dokazana specifična genocidna namera''.

“Hrvatska svake godine, 5. avgusta  u Kninu slavi nekakvu ''pobedu'' u akciji etničkog progona 'Oluja', proglasivši taj dan 'Danom pobjede i  domovinske zahvalnosti'. Ove godine najavljeno da će se toj 'proslavi' po prvi put pridružiti i izabrani predstavnik Srba u Hrvatskoj, potpredsednik Vlade Hrvatske Boris Milošević. Srpska koordinacija smatra da je učešće predstavnika Srba u državnoj proslavi ''Oluje'' - akciji masovnog etničkog progona Srba iz Krajine, neprihvatljivo i da bi bilo u funkciji ''smokvinog lista'', kojim bi se prekrila zločinačka strana 'Oluje'. Učešće izabranog predstavnika Srba u Hrvatskoj u proslavi 'Oluje', neće moći da izbriše činjenicu da je reč o udruženom zločinačkom poduhvatu koji je imao jasan cilj – sprovođenje ''konačnog rešenja'' za Srbe, u vidu trajnog etničkog progona sa prostora tadašnje  Krajine”, ističe se u saopštenju.

Srpska koordinacija navodi da je masovan etnički progon Srba u akciji ''Oluja'', bio državni projekat vlasti u Hrvatskoj, na čelu sa Tuđmanom, koji je sproveden na sistematski i brutalan način – javnim ubistvima civila, progonom, otimačinom, pljačkanjem, paljenjem i uništavanjem srpske imovine i javne infrstrukture, po sistemu ''spaljene zemlje''.

“Danas u hrvatskom društvu preovladava neistina da su ''Srbi otišli jer nisu hteli da žive u Hrvatskoj'', a ne da su proterani. Sve relevantne hrvatske političke stranke vide samo  tzv. ''osobodilačku'' stranu 'Oluje' i  ne pada im na pamet da postave pitanje njene zločinačke sadržine, koju čine planska i masovna ubistva i  sistematski progon nesretnih ljudi sa njihovih vekovnih ognjišta. Sve to ukazuje da je Hrvatska daleko od suočavanja s prošlošću i iole objektivnog sagledavanja događaja iz bliže i dalje istorije. Zbog svega navedenog, uz bolno sećanje na svoja stradanja i patnje doživljene tokom i nakon 'Oluje', porodice žrtava, kao i prognani Srbi iz Hrvatske, izražavaju neslaganje sa namerom  Borisa Miloševića da prisustvuje ovogodišnjoj proslavi ‘Oluje’ u Kninu”, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: TV Most,saopštenje

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva