:

:

TV Most

clock

Decembar 24, 2021   13:59

0

98

Udruženi zločinački poduhvat sa posebnom namerom ostaje u optužnici protiv Tačija i ostalih

Žalbeno veće Specijalizovanih veća Kosova preinačilo je odluku sudije za prethodni postupak kojom je bio naložio tužilaštvu da se izmeni optužnica protiv Hašima Tačija i drugih, koja bi isključila prošireni oblik odgovornosti Udruženog zločinačkog poduhvata za zločine sa posebnom namerom.

Žalbeno veće je zaključilo da je pretpretresni sudija pogrešio samo u delu odluke o primenljivosti UZP-a III na zločine sa posebnim namerama.

Veće smatra "da se primenjivost UZP III kao oblika odgovornosti za zločine sa posebnom namerom pred Specijalizovanim većima ne kvalifikuje kao pitanje nadležnosti" i da se to pitanje može izneti tokom suđenja, kada bude počelo.

Advokati Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija, kao i tužilaštvo izjavili su žalbe protiv odluke sudije za prethodni postupak od 22. jula 2021. godine u vezi sa nadležnošću Specijalizovanih veća Kosova.

U toj odluci sudija za prethodni postupak odbio je većinu zahteva odbrane, ali je delimično usvojio zahtev Kadrija Veseljija i shodno tome naložio tužilaštvu da podnese izmenjenu optužnicu koja isključuje prošireni oblik odgovornosti na zločine sa posebnom namerom.

U današnjoj odluci, Žalbeno veće je odbilo svih pet žalbi osim prve osnove žalbe tužilaštva.

Specijalizovano tužilaštvo Kosova tereti Tačija i ostale za krivična dela izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Čahanu, u severnoj Albaniji.

Ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada protiv lica za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

Izvor: Танјуг

KiMTačiSpecijalni sud za OVK
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva