:

:

TV Most

Foto: Kosovo Online

clock

Novembar 03, 2019   16:16

0

291

Udruženje kidnapovanih i nestalih: Međunarodna zajednica da omogući iskopavanja oko “Žute kuće”

Koordinatorka Udruženja kidnapovanih i nestalih lica u Gračanici Silvana Marinković kaže za Kosovo Onlajn da porodice nestalih nemaju poverenja u Specijalni sud za ratne zločine protiv OVK jer je dosadašnje iskustvo pokazalo da su neki osumnjičeni više puta saslušani pa oslobođeni.

Marinkovićeva naglašava da porodice ni posle svega ne gube nadu i da žele da vide šta će to "epohalno" da uradi Specijalni sud formiran da sudi zločinima koje je počinila OVK.

 “Iz dosadašnjeg iskustva ne polažemo veliku nadu, zato što su više puta neki saslušani pa su onda oslobođeni tako da ne verujemo mnogo u Specijalni sud”, rekla je Marinkovićeva

Nedavni sastanak predstavnika kosovskih institucija sa članovima porodica kidnapovani i nestalih iz svih etničkih zajednica na Kosovu, obeležio je verbalni sukob između savetnika premijera u ostavci Jahja Luke i Koordinatorke uruženja porodica kidnapovanih i nestalih lica iz Gračanice Silvane Marinković.

Luka je na sastanku osporavao navode Marinkovićeve, koja je u ime članova porodica, ponovila zahtev za iskopavanjima na lokaciji oko “Žute kuće” na severu Abanije, rekavši da ona prati samo beogradsku štampu koja plasira takve vesti.  

Marinkovićeva je Luku podsetila da nisu u pitanju navodi iz, kako je on naziva “beogradske i žute štampe” već, zvanični navodi Dika Marija te da porodice s pravom zahevaju da se oni ispitaju.

 “Po tim navodima mi s pravom sumnjamo da su možda naši tamo i zakopani i tražimo da se ta iskopavanja izvrše. Međutim, Luka je rekao da su to izmišljotine i laži, da sam ja to slušala na srpskim vestima i da je to jedna velika laž. Ali to nisu dale srpske vesti, već su to navodi Dika Martija, i nije to da smo mi to slušali na vestima, to je bilo i po sastancima na kojima smo mi imali prilike da razgovaramo sa predstavnicima Specijalnog suda”, pojasnila je Marinkovićeva.

Dodala je da je porodice ohrabrila i predstavnica Specijalnog suda iz Nemačke koja im je rekla da sve sumnje koje navedu porodice treba da budu istražene.

Povodom činjenice da se Priština protivi ispitivanjima lokacije u delu oko “Žute kuće” u Albaniji Marinkovićeva kaže da na nju u ovom slučaju ne treba izvršiti pritisak.

“Više treba da se vrši pritisak na međunarodnu zajednicu, jer mislim da je ona ta koja treba da zahteva iskopavanja u severnoj Albaniji u okolini “Žute kuće””, rekla je Marinković.

Koordinatorka udruženja porodica kidnapovanih i nestalih lica iz Gračanice navodi da predstavnik Vlade Kosova za rešavanje pitanja kidanpovanih i nestalih Luka tokom svakog sastanka sve krivice zbog neuspeha prebacuje na Beograd, zbog čega ona ulazi u česte verbalne sukobe sa njim.

 “Oni samo bacaju krivicu na Beograd ja kažem da oni nisu nestali u Beogradu, već da su i Srbi i Albanci nestali u Prištini, Đakovici, najveći broj nestalih je u Drenici i da ne nabrajam sva ostala mesta. Ne znam kako mogu da bacaju sve krivice na Beograd, Beograd je sve lokacije za koje je dato da se provere i proverio i mi kao porodice imamo pravo da tu sumnju izbacimo...Neka se proveri, pa, ima – ima - nema -nema, tražimo dalje”, rekla je Marinkovićeva.

Marinkovićeva dodaje da veliki problem predstavljaju zapisnici i dokumentacija sa tih zajedničkih sastanaka. Oni se, kaže, ne prevode i srpskim članovima, rešenja uglavnom stižu na albanskom, jeziku zbog čega ona vodi konstatnu borbu sa predstavnicima prištinskih isntitucija.

 “Ti konflikti, nije to prvi put da se to dešava. To je redovno. Zato oni ne žele da čuju istinu u lice. Naime ja sam prvo navela obećanja koja su oni davno obećali, rekli su da rešenja koja mi dobijamo iz institucija na albanskom jeziku. Ja sam se žalila da mi to ne razumemo i zamolila da se to reši i da to bude na srpskom jeziku. Iako su bila velika obećanja, dosad to nije učinjeno i dalje je to na albanskom jeziku”, istakla je. 

Takođe navodi da je Udruženje porodica kidnapovanih i nestalih uputilo zvaničan zahtev za sastanak sa predstavnicima Međunarodnog suda, ali i Specijalnog suda za ratne zločine, te da očekuju poziv za sastanak sa njima.

Prema podacima koji su izneti na nedavno održanom sastanku u Prištini, od početka godine izvršena je pretraga 27 lokacijа, od kojih su 25 na Kosovu i dve u Srbiji. Postojala je sumnja da se tu nalaze posmrtni ostaci nestalih i kidnapovanih tokom i posle rata na Kosovu. 

Sastanku u Prištini su pored članova porodica kidnapovanih i nestaliih iz svih etničih zajedica prisustvovali predstavnici kosovskih institcija, UNDP-a I EULEX -ovog tima za sudsku medicinu.

Zvanični podaci ukazuju da se na Kosovu još uvek 1.653 osobe vode kao nestalo.

Izvor: Kosovo online

KiMUdruženje kidnapovanih i nestalih"Žuta kuća"
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva