:

:

TV Most

Foto: EPA

clock

Septembar 15, 2020   17:51

0

121

Uhapšeno pet migranata zbog podmetanja požara na ostrvu Lezbos

Grčka policija uhapsila je danas petoricu migranata osumnjičenih da su podmetnuli prošlonedeljni požar u kome je uništen najveći kamp Morija na ostrvu Lezbos.

 

Prema navodima izvora, svi uhapšeni migranti su državljani Avganistana, a među njima su i dva maloletnika, prenosi portal Katimerini.

Jedan od maloletnih migranata pronađen je u kampu Pieri, gde je prebačen nakon požara.

Osumnjičeni su otkriveni na osnovu snimaka sa nadzornih kamera i izjava svedoka, a kako se navodi, uhvaćen je i šesti osumnjičeni.

Policija je ranije saopštila da su požar podmetnuli stanovnici kampa zbog testiranja na koronavirus, a nakon što je utvrđeno da je 35 migranata pozitivno virus Kovid -19.

Migranti iz Morije protiv premeštanja u novi kamp

Na hiljade migranata sa Lezbosa, iz kampa Morija koji je izgoreo u požaru, protivi se premeštaju u novi kamp i zahteva da im bude dozvoljeno da napuste ostrvo.

Više od 12.000 miganata, uglavnom iz Avganistana, Afrike i Sirije, ostalo je bez smeštaja, adekvatnih higijenskih uslova i pristupa hrani, nakon što je prošle srede kamp Morija u kojem su bili smešteni izgoreo u požaru.

Migrantima iz Morije sada je dostupan privremeni kamp Kara Tepe sa 5.000 kreveta, ali u njega do sada premešteno samo oko hiljadu ljudi. Vlasti tvrde da će više kreveta biti dostupno uskoro.

Migranti nose žaštine maske dok ispred kampa čekaju da dobiju vodu, hranu i ćebad od radnika iz humanitarnih organizacija.

Testiranje na korona virus se takođe sprovodi među migrantima, a do sada je potvrđeno najmanje 25 slučajeva zaraze, što dodatno komplikuje njihov premeštaj.

Međutim, mnogi migranti oklevaju da pređu u novi kamp, strahujući da uslovi neće biti ništa bolji nego u Moriji u kojoj su do sada bili smešteni.

Oni se nadaju da će im biti dozvoljeno da napuste ostrvo, prenosi Ekatimerini.

Na stotine ljudi, uključujući žene i decu, noći provode u šatorima na putu, izvan kampa.

Policija tvrdi da ih je obavestila da moraju da pređu u novi kamp, ali da oni to odbijaju i da žele da napuste ostrvo.

Nemačka je saglasna da preuzme 1.500 migranata koji su bili smešteni u kampu Morija, pored 100 do 150 ljudi koje je Berlin već prihvatio da smesti.

Samo nekoliko stotina migranata, uglavnom maloletnika bez pratnje, napustilo je ostrvo. Zvaničnici tvrde da neće biti masovnih transfera i da će svi migranti morati da pređu u novi kamp.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, koji je danas doputovao u Atinu, trebalo bi da poseti Lezbos u toku večeri.

Izvor: RTV, T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva