:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Februar 28, 2020   19:47

0

54

Ukidanje prištinske takse – polumere ili Kurtijev trik

Postepeno ukidanje takse na srpske proizvode nije odluka kosovske vlade, već jednostran predlog njenog premijera Aljbina Kurtija. Kurti je zbog toga kritikovan iz Vašingtona, ali je najava da smera da povuče taksu, pohvaljena iz Brisela. Iz Beograda poruka da se radi o novom Kurtijevom triku, a iz Prištine da je reč o prevari.

Taksa na srpske proizvode udaljila je Prištinu i Beograd, a najava njenog postepenog ukidanja, čini se, novu kosovsku vladu na prvom ozbiljnijem ispitu udaljava i od njenog glavnog međunarodnog saveznika Sjedinjenih Američkih Država. 

"Kurti pokušava da se pokaže kao važan faktor i kao političar koji može da uradi sve. Sada zbog toga on pokušava sa ovakvim odlukama nešto kao da se pravi da je veliki faktor, ali u stvari nije pošto je naša zemlja, nije neko ko može nešto sam da napravi", kaže Fisnik Haljimi, analitičar.

Nije zanemarivo ni to što Kurtijeva dinamika ukidanja takse ponovo svađa koalicione saveznike u kosovskoj vladi koja nije sastavila ni mesec dana od formiranja.

Na današnjoj sednici vlade nije bilo reči o najavi uslovnog ukidanja takse. Ali biće ih narednih dana, jer iz koalicionog Demokratskog saveza traže ukidanje takse bez uslovljavanja, poput Sjedinjenih Američkih Država.

"Mi smo bili za ukidanje tarife jer je to bila mera bez koordinacije sa našim partnerima i naši odnosi sa prijateljima mogli su biti ugroženi zbog takse na proizvode", kaže Vjosa Osmani, predsednica Skupštine.

Opozicione stranke, koje su uvele taksu, protive se njenom ukidanju i najavljuju vanrednu raspravu u skupštini, ne isključujući proteste.

"Mi se otvoreno protivimo ukidanju takse, sve dok Srbija nastavlja sa starim stavom i jasno je da Srbija nije promenila svoj stav u vezi sa Kosovom. Tako smo to juče opisali - kao predaju Srbiji. Mislimo da je učinio grešku sve dok nema potpun sporazum sa SAD", kaže Daut Haradinaj iz Alijanse za budućnost Kosova.

I u Beogradu smatraju da je Kurtijeva najava zapravo manevar. Predsednik Aleksandar Vučić ocenjuje da je najava o delimičnom ukidanju prištinskih taksi novi trik Aljbina Kurtija.

Smislio je Kurti, kaže Vučić, da ukine takse na sirovine, zato što pšenicu dobija jeftinije nego da je iz Severne Makedonije, jer to traže albanski biznismeni kako bi mogli da prave jeftinije testo. 

"Ali srpske finalne proizvode, čokolade, keks i prašak, to ga ne interesuje, gde bi Srbi napravili profit. Je l' si to sam smislio ili ti je neko pomogao? Srbija će sačekati i videti šta će dalje biti. Kada budu ukinuli takse, razgovaraćemo, a do tada strpljivost i trpeljivost", kaže Vučić.

U ekonomskom smislu Kurtijeva najava u Prištini se ne tumači pogrešno. Upućeni kažu da su 80 odsto plasmana robe iz centralne Srbije i Bosne i Hrecegovine činile sirovine i poluproizvodi.

"Danas najveća dobit u biznisu je smanjiti troškove. I to je jedan glavni indikator koji će sigurno učiniti svoje da opet se vrate proizvodi i da ekonomska razmena dobije svoj primat. Ono što je važno je da svi moramo da se angažujemo ze jednu novu CEFTU, u jednoj CEFTI kroz koju će se rešiti problemi", kaže Safet Grdžalija, ekonomski analitičar.

Takse od 100 odsto na srpsku i robu iz Bosne i Hercegovine uvedene su u novembru 2018. godine. Od tada, srpska roba organizovano nije ulazila na kosovsko tržište. Gubitak srpskih preduzeća premašio je 400 miliona evra.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva