:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

April 27, 2019   14:23

0

258

Uklanjanje izložbe u Parizu bilo "jedino tehničko rešenje"

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije zaključilo je da nije bilo propusta nadležnih prilikom privremenog uklanjanja dela izložbe povodom godišnjice NATO agresije u Kulturnom centru u Parizu, niti namere da se na bilo koji način povrede žrtve NATO bombardovanja.

Saopštenjem Ministarstva spoljnih poslova stavljena je tačka na slučaj koji je u martu izazvao burna reagovanja u domaćoj javnosti.
Deo postavke izložbe "Srbija 1999. godine — 20 godina posle — dok su bombe padale" uklonjen je tokom održavanja komemorativne tribine "1999, NATO i Jugoslavija", kojoj su prisustvovali i zvaničnici NATO-a.

Tada su pokrenuta pitanja da li je reč o cenzuri sadržaja izložbe da "NATO oficirima ne bude neprijatno", ugrožavanju slobode umetničkog izraza i manipulisanju programom, ili su umetnička dela "urolana" kako bi se obezbedilo dovoljno prostora za učesnike tribine. 

Iz Ministarstva kažu da su tokom interne istrage razjašnjene sve činjenice. Sklanjanje dela izložbe je "prepoznato kao celishodno i jedino moguće tehničko rešenje u trenutku kada su se u jednom danu preklopila dva događaja u Kulturnom centru u Parizu". 

Generalni sekretar ministarstva Veljko Odalović objašnjava da je izložba dela Vladimira Veličkovića i Biljane Vilimon, kojom su pokazali svoj odnos prema NATO agresiji, trajala više dana.

Vojni ataše u Parizu zakazao je jednovečernju tribinu na koju je pozvao svoje kolege kako bi predstavio film Ministarstva odbrane Srbije o zločinu tokom bombardovanja.

Odalović navodi da su, zbog nedostatka prostora, srpska ambasadorka u Parizu Nataša Marić i direktor Kulturnog centra Radoslav Pavlović, odlučili da se pojedina umetnička dela tokom prikazivanja filma urolaju i sklone, a da se sutradan izložba vrati u prvobitno stanje.

"Taj čin je bio tehničke prirode i pitanje je da li je bilo nekakvog drugačijeg rešenja", rekao je Odalović.

Kaže da su oba događaja imala isti karakter i suštinu — bombardovanje SRJ — stoga nije bilo cilja ni namere da se na bilo koji način povrede žrtve i obeležavanje godišnjice.

"Da su sadržaji događaja bili drugačijeg karaktera, da su teme bile različite, pa da smo jedan postavili ispred drugog po prioritetu, to bi bilo diskutabilno i bilo bi odgovornosti, jer bi za to bila potrebna saglasnost ministarstava kulture i spoljnih poslova", rekao je Odalović.

Izvor: RTS

OdalovićizložbaParizNATO bombardovanje SRJ
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva