:

:

TV Most

clock

April 16, 2022   23:59

0

113

Ukrajina: Jedna osoba poginula, 18 ranjeno u Harkovu

Tokom noći i jutra eksplozije u Kijevu i Lavovu, a zatim i u Harkovu. Moskva tvrdi da u urbanom delu Marijupolja nema više ukrajinskih snaga. Volodimir Zelenski tvrdi da je do sada poginulo između 2.500 i 3.000 ukrajinskih vojnika. Humanitarnim koridorima danas je evakuisano 1.449 osoba. 

 

Jedna osoba je poginula, a nekoliko je ranjeno u jutrošnjim raketnim udarima na ukrajinsku prestonicu Kijev, rekao je gradonačelnik tog grada Vitalij Kličko.

Dodao je da se lekari bore za živote ranjenih, prenosi Rojters.

"Kijev je bio i ostao meta agresora", tvrdi Kličko.

Eksplozija se dogodila u kijevskom okrugu Darnjickij, napisao je ranije danas Kličko na Telegramu, preneo je Rojters uz napomenu da je reč o jugoistočnom delu ukrajinske prestonice, na levoj obali Dnjepra.

U glavnom gradu Kijevu i na zapadu Ukrajine, u Lavovu, čule su se eksplozije danas u ranim jutarnjim časovima, a sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se jutros iznad većeg dela zemlje, prenela je britanska agencija pozivajući se na ukrajinske medije.

Gradonačelnik Lozove poziva na hitnu evakuaciju grada

Gradonačelnik Lozove, grada u harkovskoj oblasti, Sergej Zelenski pozvao je stanovnike da se hitno evakuišu zbog pojačanog bombardovanja.

Kako je napisao na svojoj Fejsbuk stranici, voz Lozova-Hmeljnicki polazi u 17.30.

U vezi sa pojavom poruka na društvenim mrežama da je njegov poziv na evakuaciju možda lažan, Zelenski je snimio video-poruku, ponovivši svoj poziv.

"Od danas nema kopnene pretnje, ali postoji mogućnost porasta raketnih napada. na naš grad, kao i bombardovanje", dodao je Sergej Zelenski.

Apel Medvedčukove supruge Oksane Britancima

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da bi britanski premijer "trebalo da bude svestan sudbine građana zemlje koji su zarobljeni u Ukrajini".

Zaharova se oglasila na svom Telegram kanalu, komentarišući apel supruge opozicionog ukrajinskog političara Viktora Medvedčuka rođacima Britanaca koji su zarobljeni u Donjecku.

Ranije danas, Medvedčukova supruga Oksana Marčenko pozvala je Britance da zamole britanskog premijera da ih zameni za njenog muža.

Navodno su se dvojica Britanca, koja su bila u sastavu ukrajinskih oružanih snaga u Marijupolju, predala.

Oksana Marčenko je juče na konferenciji za novinare u Moskvi saopštila da postoje dokazi o mučenju onih koje su uhapsile ukrajinske snage bezbednosti.

Ukrajinske vlasti Medvedčuka sumnjiče za veleizdaju i pokušaje pljačke nacionalnih resursa na Krimu, koji je Moskva pripojila Rusiji 2014. godine.

Podoljak: EU nam poslala oružje, ali ne ono koje smo tražili

Šef ukrajinskog pregovaračkog tima i savetnik Volodimira Zelenskog, Mihailo Podoljak, nezadovoljan je isporukama oružja koje stiže izh Evropske unije.

Na Tviteru je naveo da su tražili oružje od EU, ali da nisu dobili ono koje su tražili, kao i da isporuka predugo traje.

Kijev: Dve žrtve napada u Harkovu, Rusija koristila rakete "kalibar"

Ukrajinsko pravobranilaštvo saopštilo je da je u današnjim napadima na Harkov Rusija koristila krstareće rakete "kalibar".

"Ruski vojnici su lansirali krstareće rakete 'kalibar" na rejone Sloboda i Osnovjanski u Harkovu. Usled granatiranja dva civila su poginula, a još 18 ih je povređeno. Uništene su kuće, automobili, pijaca i prodavnice", navodi se u saopštenju ukrajinskog pravobranilaštva.

Dauning strit: Ostajemo posvećeni podršci Ukrajini

Nakon što je Moskva donela odluku da zabrani ulazak u zemlju britanskom premijeru Borisu Džonsonu i drugim britanskim političarima, portparol britanske vlade izjavio je za Gardijan:

"Ujedinjeno Kraljevstvo i naši međunarodni partneri ostaju ujedinjeni u osuđivanju ruskih akcija u Ukrajini i pozivamo Kremlj da zaustavi rat. Ostajemo odlučni u našoj pomoći Ukrajini."

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova donelo je odluku zbog "neprijateljskih akcija britanske vlade bez presedana".

Na listi osoba kojima je zabranjen ulazak u Rusiju su, pored Džonsona i Liz Tras; Dominik Rab, Grant Šeps, Priti Patel, Riši Sunak, Kvasi Kvarteng, Nadin Doris, Džejms Hipej, Nikola Stardžen, Suela Brejvermen i Tereza Mej.

Zelenski: Ne trgujemo ni teritorijama ni ljudima

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u intervjuu za portal Ukrajinska pravda da pregovori neće biti mogući ako ruske snage "unište branioce Mariupolja".

"Želim da kažem da će uništenje naše vojske, naših momaka, staviti tačku na sve pregovore jer mi ne trgujemo teritorijama i našim ljudima", naveo je Zelenski.

Naveo je i da se razgovori sa Ruskom Federacijom o Mariupolju nastavljaju, iako više nema poverenja u pregovarače. "Ukrajina želi prekid vatre da bi odveo ranjenike, žene i decu, ali to zavisi od volje Rusije", naveo je ukrajinski predsednik.

Medvedčuku određen pritvor

Ukrajinskom poslaniku, oligarhu i političaru bliskom Kremlju Viktoru Medvedčuku određen je pritvor bez prava na kauciju. 

Kako se navodi u saopštenju okružnog suda u Lavovu, mera pritvora je izrečena s obzirom na Medvedčukovo bekstvo iz kućnog pritvora.

Protiv navedenog rešenja suda osumnjičeni i branilac imaju pravo žalbe.

Medvedčuk je od maja 2021. bio u kućnom pritvoru, odakle je, kako je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine, pobegao 28. februara, četiri dana nakon napada Rusije na Ukrajinu i da mu se od tada gubi trag.

Tokom današnjeg dana evakuisano 1.449 osoba

Viši ukrajinski zvaničnik saopštio je da je tokom današnjeg dana evakuisano 1.449 osoba putem humanitarnih koridora.

Moskva: U urbanom delu Marijupolja nema više ukrajinskih snaga

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je "ceo urbani deo Marijupolja očišćen od ukrajinskih snaga".

Neki borci su blokirani u čeličani "Azovstal", navelo je rusko ministarstvo. 

Konašenkov: Oboren ukrajinski avion sa zapadnim naoružanjem

Ruske oružane snage oborile su ukrajinski vojno-transportni avion natovaren velikom količinom zapadne vojne opreme, izjavio je portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

"Ruski sistemi protivvazdušne odbrane u regionu Odese oborili su ukrajinski vojni transportni avion u vazduhu, koji je transportovao veliku količinu naoružanja koje su Ukrajini isporučile zapadne zemlje", rekao je Konašenkov.

Džonson i Zelenski razgovarali o Mariupolju

Britanski premijer Boris Džonson je razgovarao je telefonom sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Prema rečima portparola Dauning strita, "britanski premijer je odao počast hrabrosti ukrajinskih snaga koje nastavljaju da hrabro brane slobodu svoje zemlje".

Zelenski je obavestio Džonsona o situaciji u Mariupolju, a britanski premijer je rekao da je pozdravio ukrajinski otpor u gradu, rekao je portparol Dauning strita.

Britanski premijer je rekao da međunarodna podrška Ukrajini samo jača i da je ubeđen da će Ukrajina uspeti, a Putin doživeti neuspeh.

Supruga Medvedčuka zamolila i Putina da pomogne u razmeni

Oksana Marčenko, supruga ukrajinskog političara Viktora Medvedčuka pritvorenog u Ukrajini, zamolila je predsednika Rusije Vladimira Putina da pomogne u razmeni njenog muža.

"Poštovani Vladimire Vladimiroviču, apelujem na Vas da mi pružite pomoć u razmeni mog supruga, koga su kijevske vlasti nezakonito pritvorile iz političkih razloga. Viktor Medvedčuk je dao saglasnost za razmenu i izručenje Ruskoj Federaciji u slučaju da ukrajinska i ruska strana postignu odgovarajući sporazum", rekla je u video-snimku, preneo je TAS.

Marčenkova je ranije danas objavila video u kojem se obratila porodicama i prijateljima britanskih državljana, koje su nedavno zarobile ruske snage, da ih razmene za njenog muža.

Sud u Lavovu je ukrajinskom opozicionom političaru Viktoru Medvedčuku odredio pritvor, bez mogućnosti plaćanja kaucije.

Gradonačelnik Harkova: Ruske trupe ponovo granatirale grad

Ruske trupe su ponovo granatirale Harkov, rekao je gradonačelnik tog grada Igor Terehov. Prema njegovim rečima, u granatiranju je poginula jedna osoba, a dve su ranjene.

"Upravo je granatiran jedan okrug Harkova, pri čemu je jedna osoba poginula, a dve su povređene. Oni su sada u bolnici, a naši lekari im spasavaju živote na operacionom stolu. Ova granatiranja imaju za cilj sejanje haosa i zastrašivanje ljudi", rekao je Terehov.

Zelenski: Spremni smo da razmenimo Medvedčuka

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da je Kijev spreman da razmeni poslanika i oligarha Viktora Medvedčuka za ukrajinske vojnike.

"Čini mi se da smo i javno i ne baš javno preneli ove signale. Ako su zainteresovani, oni će sigurno odgovoriti", rekao je Zelenski.

Prethodno je Medvedčukova supruga Oksana apelovala na predsednika Rusije Vladimira Putina da pomogne u razmeni njenog muža.

Blumberg: Abramovič u Kijevu da pomeri pregovore s mrtve tačke

Prema pisanju Blumberga ruski milijarder Roman Abramovič navodno je doputovao u Kijev gde se sastao sa članovima ukrajinskog pregovaračkog tima ne bi li pokušao da ponovo pokrene pregovore koji su zapali u ćorsokak.

O tome za sada nema potvrde iz drugih izvora.

Izvor: T a n j u g, RTS

UkrajinaHarkovKijevVitalij Kličko
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva