:

:

TV Most

clock

Septembar 26, 2022   8:13

0

140

Ukrajina: Nastavak glasanja o pripajanju Rusiji

Dvesta petnaesti dan rata u Ukrajini. U četiri ukrajinske oblasti četvrti dan glasanja na referendumima o pripajanju Rusiji. Predsednik Ukrajine poručuje da posle refenduma neće biti mogući pregovori sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. 

U četiri oblasti na istoku Ukrajine četvrti dan se glasa na referendumima o pripajanju Rusiji. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručuje da posle referenduma više neće biti mogući pregovori sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Zelenski Rusima: Oduprite se mobilizaciji ili se predajte

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je Ruse da se odupru mobilizaciji, a one koji su već na frontu da se prvom prilikom predaju Oružanim snagama Ukrajine.

Foto: Zvanični sajt predsednika Ukrajine

Zelenski je u video obraćanju, koje je delom bilo na ruskom jeziku, pozvao Ruse da se ne odazivaju na mobilizaciju, da beže ili da se prvom prilikom predaju ukrajinskim snagama u zarobljeništvo, prenosi Ukrinform.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 21. septembra objavio delimičnu mobilizaciju. Ruski ministar odbrane Šojgu potom je saopštio da će biti mobilisano 300.000 rezervista.

Kijev, međutim, tvrdi da će Moskva mobilisati do milion ljudi.

Zelenski: Uspesi vojske Ukrajine na više položaja

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da se na mnogim mestima duž linije fronta vode teške borbe sa ruskim snagama i da su pripadnici ukrajinske vojske postigli uspeh na više položaja.

"Ostvarili smo uspehe na više borbenih pozicija", izjavio je Zelenski sinoć u video obraćanju naciji, preneo je Rojters.

Ukrajinski predsednik je ranije juče rekao da je Kijev od Sjedinjenih Američkih Država dobio dva protivvazdušna sistema NASAMS.

Foto: Kongsberg

To je bilo prvo priznanje da je Ukrajina dobila Nacionalni napredni raketni sistem zemlja-vazduh (NASAMS), koji je Kijev dugo tražio i čiju je isporuku odobrio Vašington krajem prošlog meseca.

Moskva, s druge strane, optužuje Kijev za granatiranje u blizini najveće evropske nuklearne elektrane Zaporožje, koja je pod kontrolom ruskih snaga.

Premijerka Velike Britanije Liz Tras, u međuvremenu, poručuje da ta zemlja i njeni saveznici ne bi trebalo da slušaju Putinovo "zveckanje oružjem", nakon što je naredio delimičnu mobilizaciju i ukazao na mogućnost nuklearnog sukoba.

Savetnik za nacionalu bezbednost Bele kuće Džejk Saliven upozorava da će upotreba nuklearnog oružja imati katastrofalne posledice po Rusiju, kao i da će Amerika i njeni saveznici u tom slučaju "odgovoriti odlučno".

Još sedam brodova natovarenih žitom isplovilo je iz ukrajinske luke, saopštilo je ministarstvo te zemlje. To je ukupno 218 brodova otkako je koridor za žito kroz Crno more uz posredovanje UN stupio na snagu.

Izvor: T a n j u g, RTS

RusijaUkrajinaNASMASraketni sistemVolodimir ZelenskimobilizacijareferendumDNRLNR
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva