:

:

TV Most

clock

Novembar 22, 2022   20:23

0

102

Ukrajina: Ne zadržavamo gas namenjen Moldaviji

Ukrajina je danas demantovala tvrdnju ruske kompanije Gasprom da zadržava gas namenjen Moldaviji i optužila Rusiju da koristi gas kao političko oruđe kako bi ograničila snabdevanje energentima evropskim zemljama.

"Rusija nije prva koja koristi gas kao oruđe političkog pritiska. Ovo je gruba manipulacija činjenicama kako bi se opravdala odluka o daljem ograničavanju obima isporuke gasa evropskim zemljama", navodi se u saopštenju koje je objavio Operater transportnog sistema za gas Ukrajine (GTSOU), prenosi Rojters.

GTSOU saopštava da je Gasprom želeo da liši Moldaviju mogućnosti da koristi ukrajinski sistem za prenos gasa i ukrajinska podzemna skladišta gasa, povećavajući njenu zavisnost od ruskog gasa na početku grejne sezone.

U saopštenju koje je Ukrajinska državna energetska kompanija Naftogas objavila na društvenoj mreži Tviter navodi se da je „Gasprom još jednom optužio Ukrajinu za krađu gasa” i da to nije istina.

Ruska enegretska kompanija Gasprom saopštila je ranije danas da je registrovala smanjenje protoka ruskog gasa u Ukrajini koji je namenjen isporuci moldavskim potrošačima.

Optužujući Ukrajinu da zadržava gas, Gasprom je objavio da bi mogao da počne da smanjuje isporuke gasa namenjenog Moldaviji od 28. novembra.

Predsednica Moldavije Maja Sandu poručila je u ponedeljak građanima te zemlje da se pripreme za oštru zimu zbog opasnosti od velike energetske krize.

Izvor: T a n j u g

UkrajinaRusijaMoldavijagas
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva