:

:

TV Most

clock

Maj 18, 2022   12:47

0

130

Ukrajina: Rusi nastavljaju raketne napade širom zemlje

Ruske snage nastavljaju raketne napade na vojne ciljeve i civile širom Ukrajine, tvrdi ukrajinska vojska. Prema navodima Generalštaba oružanih snaga Ukrajine, ruski vojnici blokiraju jedinice u čeličani Azovstalj u Mariupolju, prenosi Bi-Bi-Si. Kako dodaje, ruske snage vrše napade i u Donjecku, a granatiraju i pograničnu Černigovsku i Sumsku oblast.

Ruska vojska je izvela raketni udar na Dnjepar, pri čemu je jedna žena povređena, saopštio je predsednik Dnjepropetrovske regionalne vojne uprave Vadim Rezničenko.

"Teška noć i nemirno jutro. Neprijateljski napad na Dnjepar. Naša protivvazdušna odbrana je oborila jednu raketu. Krhotine su pale na privatno dvorište. Dve kuće su oštećene", rekao je Rezičenko.

Ukrajina: Činimo sve da spasimo preostale vojnike iz Azovstalja

Ukrajina čini "sve moguće i nemoguće" kako bi spasila preostale borce zarobljene u čeličani Azovstalj u Mariupolju, kaže zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Maliar.

Maliar je rekla da Kijev zna koliko se još vojnika nalazi u čeličani, ali je naglasila da je to "osetljiva informacija".

U ponedeljak je 264-oro boraca, od kojih su mnogi teško ranjeni, evakuisano u oblasti koje su pod kontrolom proruskih snaga, prenosi Bi-Bi-Si.

Prema navodima Rojtersa, u utorak je još sedam autobusa viđeno kako napuštaju lice mesta.

Konvoj je stigao u Olenivku, selo koje drže proruske snage u Donbasu, dodaje Bi-bi-Si.

Rusko tužilaštvo saopštilo je da će ispitati sve ukrajinske vojnike u sklopu istrage o, kako navodi Moskva, "zločinama ukrajinskog režima protiv civila Donbasa".

Ukrajina želi da razmeni svoje vojnike za zarobljene ruske vojnike u sklopu sporazuma o evakuaciji koji je potvrdila Moskva.

SZO pozvao na istragu zbog napada na zdravstvo u Ukrajini

Šef Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu Hans Kluge upozorio je na tešku situaciju u vezi sa zdravstvenom zaštitom u Ukrajini za vreme rata sa Rusijom i pozvao da se istraži više od 200 napada na zdravstveni sistem.

"SZO je od 24. februara potvrdila 226 napada na zdravstvo u Ukrajini ili blizu tri napada dnevno, u kojima je najmanje 75 ljudi poginulo, a 59 je povređeno", naveo je Kluge.

On je dodao da ti napadi nisu opravdani i da moraju biti istraženi, kao i da nijedan zdravstveni radnik ne bi trebalo da „pruža zdravstvenu negu na ivici noža".

Rusija je negirala da je ciljala civile u, kako je navela, njenoj specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini.

Predstavnik SZO u Ukrajini Jarno Habiht rekao je da su brojne ustanove primarne zdravstvene zaštite, bolnice i ambulantna kola oštećene u napadima Rusije počev od 24. februara.

On je izrazio i dodatnu zabrinutost povodom toga što pandemija kovida u Ukrajini nije završena.

Ukrajinska vojska: Rakete na Odesku oblast

Po Odeskoj oblasti izveden je još jedan raketni napad iz pravca Crnog mora, saopštila je ukrajinska vojska.

Meta napada je bila vojna infrastruktura.

Prema preliminarnim informacijama, nema značajnije štete i žrtava, prenosi Unian. 

Konašenkov: U poslednja 24 sata predala se 694 ukrajinska vojnika

U poslednja 24 sata predala su se 694 ukrajinska vojnika, koji su bili skriveni u čeličani "Azovstalj", saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

"U Mariupolju ekstremisti nacionalističke jedinice 'Azov' i ukrajinski vojnici blokirani u fabrici 'Azovstalj' nastavili su da se predaju. Tokom proteklog dana predala su se 694 militanta, uključujući 29 ranjenih", rekao je Konašenkov.

Precizirao je da se od ponedeljka, 16. maja, predalo ukupno 959 ukrajinskih boraca, ranjenih je 80, a 51 vojnik je smešten u novoazovsku bolnicu.

Peskov: Nema pomaka u mirovnim pregovorima

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da nema pomaka u mirovnim pregovorima Rusije sa Ukrajinom i da Kijev nije zainteresovan da ih nastavi.

Pregovori ne napreduju, rekao je Peskov.

Izvor: RTS, T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva