:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Maj 20, 2022   14:45

0

68

Ukrajina: U granatiranju Luganska ubijeno 13 civila

Ruska vojska vodi ofanzivnu operaciju u oblastima naselja Lisičansk i Severodonjeck, saopštila je pres služba Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine. Žestoke borbe vode se u predelu Severodonjecka, Avdejevke, sve do Nikolajeva.

 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju da je Donbas pretvorila u "pakao".

Tokom noćnog obraćanja iz Kijeva, Zelenski je rekao da su ruske snage sravnile region sa zemljom.

"Sve ovo nema i ne može imati nikakvo vojno objašnjenje. Ovo je smišljen i zločinački pokušaj da se ubije što više Ukrajinaca, uništi što više kuća, objekata i preduzeća", rekao je ukrajinski lider.

Ministarstvo odbrane Ukrajine optužilo je u četvrtak Rusiju da intenzivira svoje napade u Donbasu i sprečava civile da se evakuišu.

"U granatiranju Luganska ubijeno 13 civila"

U ruskom granatiranju istočnog regiona Lugansk ubijeno je 13 civila u prethodna 24 sata, tvrdi regionalni guverner Sergej Gajdaj.

Kaže da je 12 ljudi ubijeno u gradu Sjevjerodonjeck, gde su, kako je rekao, svi ruski napadi bili neuspešni.

Ističe da su ruske snage pokrenule napad u gradu Lisičansk.

SAD i Britanija uplatile bespovratnu pomoć Ukrajini u vrednosti od 530 miliona dolara

Ukrajini je uplaćeno oko 530 miliona dolara bespovratnih sredstava od SAD-a i Velike Britnije iz fonda koji je osnovala Svetska banka za donacije vladi u Kijevu nakon ruske agresije, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo finansija.

SAD su donirale oko 500 miliona dolara, a Britanija 24 miliona funti (30 miliona dolara), i novac je sada stigao u državni budžet, navodi se u saopštenju ministarstva, prenosi Rojters.

„Ova sredstva će biti usmerena na obezbeđenje hitne socijalne, humanitarne i zdravstvene potrošnje, kao i na podršku interno raseljenim licima“, dodalo je ministarstvo.

Američki Senat je odobrio u četvrtak skoro 40 milijardi dolara dodatne pomoći Ukrajini, a Grupa sedam najrazvijenijih ekonomija sveta je postigla dogovor da obezbedi finansijsku pomoć Kijevu od preko 18 milijardi dolara.

Šojgu: Rastu pretnje NATO-a, Rusija formira 12 novih jedinica i odreda

U zoni odgovornosti u Zapadnom vojnom okrugu Rusije raste napetost i država preduzima intezivne mere da se tome suprotstavi, kaže ruski ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu, povodom zahteva Švedske i Finske da budu primljene u NATO.

Na kolegijumu Ministarstva odbrane Rusije Šojgu je upozorio na to da SAD i NATO povećavaju razmere operativne i borbene pripreme u blizini ruskih granica i ukazao na to da u seriji vojnih vežbi "Zaštitnik Evrope" učestvuje više od 40.000 vojnika.

Kako bi se odgovorilo na pretnje na ruskim zapadnim granicama, do kraja ove godine u Zapadnom vojnom okrugu će biti formirano 12 novih vojnih jedinica i odreda, rekao je Šojgu.

Govoreći o situaciji u Ukrajini, Šojgu je istakao da se više od 1.900 ukrajinskih nacionalista, blokiranih u fabrici „Azovstalj" u Marijupolju, predalo ruskim snagama.

"Nastavlja se blokada fabrike 'Azovstalj'. S teritorije čeličane evakuisani su civili koje su tamo kao taoce držali ukrajinski nacionalisti. Spaseno je 177 ljudi, među kojima je 85 žena i 47 dece. Svima je ukazana adekvatna medicinska i psihološka pomoć. Nacionalisti blokirani u fabrici su počeli da se predaju. U ovom trenutku položilo je oružje 1.908 ljudi", rekao je Šojgu.

Komandant “Azova”: Civili i teško ranjeni borci evakuisani iz "Azovstalja"

Komandant ukrajinskog bataljona "Azov" Denis Prokopenko saopštio je u video-obraćanju da su civili i teško ranjeni ukrajinski borci evakuisani iz čeličane "Azovstalj" u Mariupolju.

"Civili su evakuisani, a teško ranjenima je pružena neophodna pomoć, pa su i oni evakuisani, da bi kasnije bili razmenjeni i stigli na teritoriju koju kontroliše Ukrajina", izjavio je Prokopenko.

Prokopenko je rekao da je još u toku proces izvlačenja tela onih koji su poginuli braneći "Azovstalj" i da se nada "da će u bliskoj budućnosti rođaci poginulih i država Ukrajina moći časno da sahrane svoje vojnike".

"Stalno smo naglašavali da su za nas najvažniji civili, ranjeni i mrtvi", naveo je Prokopenko na video-snimku koji je puk "Azov" podelio na servisu za razmenu poruka Telegram.

Izvor: RTS, T a n j u g

Aktuelno

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva