:

:

TV Most

clock

Mart 31, 2023   10:37

0

82

Ukrajinski generalštab: Rusija tokom noći napala sa 10 dronova

Ruske trupe su tokom noći upotrebile 10 bespilotnih letelica Šahed-136 za nanošenje udara na teritoriju Ukrajine, od kojih je devet uništila ukrajinska PVO, saopštio je jutros ukrajinski generalštab.

Navodi se da su ruske snage noćas lansirale i devet projektila S-300 na civilnu infrastrukturu u Harkovu, prenosi Interfaks Ukrajina.

U napadu su oštećeni privatna kuća i dva automobila, izjavio je načelnik oblasne vojne administracije Oleg Sinegubov.

Meževikin: Bitka za Bahmut može postati prekretnica rata

Komandant jedne od ukrajinskih jedinica, pukovnik Jevgenij Meževikin, ocenio je da bitka za Bahmut može postati prekretnica u ratu i da je Ukrajina u stanju da zadrži grad i potisne ruske trupe.

Meževikin smatra da bi, ako Ukrajinci uspeju da sačuvaju svoje nedavne uspehe, bitka za Bahmut mogla biti prekretnica u odbrani Ukrajine protiv Rusije, ne samo zbog zaustavljanja ruske ofanzive, već i zbog pripreme jakog uzvratnog udara, prenosi Ukrajinska pravda.

Prema Meževikinu, ruski napadi u Bahmutu su usporeni i neposredna pretnja od opkoljavanja je izbegnuta. On je dodao da su ruske snage „iscrple sve svoje rezerve“.

Meževikin je rekao da su na severnoj i južnoj strani Bahmuta, gde su ruske trupe pokušale da opkole grad, Rusi naišli na najmotivisanije ukrajinske jedinice i da "više nisu imali snage". Ipak, dodao je Meževikin, centar grada ostaje žarište, gde ruske snage napadaju znatnom snagom.

Ukrajinski vojnici koji su se borili u Bahmutu rekli su da su ruske trupe fokusirale svoje napore na prodor ka centru grada, koristeći tešku artiljeriju i vazdušne napade, navodi Ukrajinska pravda.

OEBS aktivirao Moskovski mehanizam zbog navodne deportacije dece u Rusiju

Sjedinjene Američke Države su sa još 44 zemlje i uz podršku Kijeva aktivirale Moskovski mehanizam Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, kako bi bili ispitani navodi o prisilnom premeštanju dece u delovima teritorije Ukrajine pod ruskom kontrolom i njihovoj navodnoj deportaciji u Rusiju, saopštio je Stejt department.

Kako se navodi, zatraženo je da Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava formira ekspertsku misiju koja će ispitati da li je s tim u vezi prekršeno međunarodno pravo, počinjeni ratni zločini ili zločini protiv čovečnosti.

Ova misija će takođe imati zadatak da prikuplja, konsoliduje i analizira sve dokaze koji bi mogli da budu podeljeni relevantnim mehanizmima za utvrđivanje odgovornosti, kao i nacionalnim, regionalnim ili međunarodnim sudovima ili tribunalima koji mogu imati nadležnost.

Zelenski: Buča je simbol otpora, Ukrajina će dobiti ovaj rat

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je porukom na svom zvaničnom Telegram kanalu obeležio godišnjicu oslobođenja Buče.

"Buča. Trideset tri dana okupacije. Više od 1.400 smrtnih slučajeva, uključujući trideset sedmoro dece. Više od 175 ljudi pronađeno je u masovnim grobnicama i mučionicama. Čak 9.000 ruskih ratnih zločina. 365 dana otkako je ponovo postao slobodan ukrajinski grad. Simbol zločina vojske okupatorske zemlje. Nikada nećemo oprostiti. Kaznićemo svakog počinioca", napisao je Zelenski.

Zelenski je oslobađanje Buče i drugih gradova oko Kijeva nazvao "činjenicama da će Ukrajina pobediti u ovom ratu".

Orban: Treći svetski rat je realna opasnost

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je da je rat u Ukrajini "zabrinjavajući i opasan" i da nije preterivanje reći da postoji realna opasnost od svetskog rata.

Orban je dodao da se "sve više i više odluka donosi o korišćenju novijeg i jačeg oružja", i da "Zapad šalje Ukrajini sve moderniju opremu", prenosi MTI.

"Dok, s jedne strane, može da zvuči kao preterivanje kada neki evropski i američki lideri kažu da, ako se sve ovako nastavi, može da dođe do trećeg svetskog rata, to je zaista realna opasnost", istakao je Orban.

"Obustava ratnih dejstava se mora postići. Ljudski životi se ne smeju više gubiti. Jednom kada dođe do prekida vatre, stvaraju se šanse za mirovne pregovore", poručio je Orban.

Izvor: RTS, T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva